Luchtnieuws gestart

Redactie, 25 januari 2008

De beheerder van het webtijdschrift Geluidnieuws, dBvision, ontplooien een nieuw initiatief: Luchtnieuws. De website Luchtnieuws.nl zal net als Geluidnieuws maandelijks nieuwsberichten bevatten die handelen over luchtkwaliteit.

Er zijn echter verschillen met Geluidnieuws die verder reiken dan het onderwerp. Op Luchtnieuws kan namelijk iedereen zelf nieuwsberichten plaatsen. Dat is zelfs uitdrukkelijk de bedoeling. De webmasters van Luchtnieuws beoordelen de kwaliteit van de berichten, zodat Luchtnieuws de doelgroep, professionals die werken aan luchtkwaliteit, zal aanspreken.

Daarnaast kan iedereen Luchtnieuws gebruiken als naslagwerk, door de informatie die men zelf altijd graag bij de hand wil hebben op Luchtnieuws te plaatsen. De website kan dan door iedereen, klanten en collega's, worden gelezen. Daarvoor wordt op Luchtniews de Mediawiki-technologie toegepast, net zoals op Wikipedia. Zo kunnen teksten door anderen uitgebreid worden.

Relatie met Geluidnieuws

Voorlopig zullen de luchtnieuwsberichten onderaan de maandelijks e-mail aan Geluidnieuws abonnees toegevoegd worden. Op termijn krijgt Luchtnieuws eigen abonnees. Wilt u, of een collega zich aanmelden voor Luchtnieuws, dat net zoals Geluidnieuws gratis zal zijn, stuurt u dan een email aan Geluidnieuws.

Auteursrecht

Luchtnieuws is een website die werkt volgens het wiki-principe. Dat betekent dat iedereen informatie kan toevoegen of kan wijzigen. Dat principe stelt bijzondere eisen aan het auteursrecht. Bij het "normale" auteursrecht mag er niet gewijzigd worden in het werk van een auteur, tenzij deze daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven. Daarom gelden op Luchtnieuws speciale regels. Regels, die op soortgelijke manier op een website als Wikipedia gehanteerd worden.

Bij plaatsing van informatie op Luchtnieuws gaan de auteurs dan ook akkoord met deze licentie op hun werk:

Door een bijdrage op Luchtnieuws te plaatsen, verklaart de auteur het werk vrij te geven onder een combinatie van de GFDL-licentie (GNU Free Documentation License) en de Creative Commons CC-BY-SA licentie.

Met deze licentie geven de auteurs van Luchtnieuws populair gezegd toestemming voor het wijzigen van hun bijdragen. Ook geven de auteurs toestemming voor vrij gebruik van hun werk elders. Bij gebruik elders gelden echter wel twee voorwaarden:

  • De naam van de auteur, of de namen van de 5 belangrijkste auteurs, moeten bij gebruik elders vermeld worden.
  • Het hergebruikte werk moet ook weer onder dezelfde licentie vallen.

Op de nieuwsberichten van Luchtnieuws rust echter het traditionele auteursrecht.

home...