Utrecht protesteert tegen uitbreiding vliegveld Hilversum

GroenLinks, Ivo Rodermans, 6 maart 2008

De gemeente Utrecht gaat bij het kabinet, de Tweede Kamer en bij de provincie Noord-Holland protesteren tegen de uitbreiding van vliegveld Hilversum. Dat heeft wethouder Robert Giesberts vandaag in de raadvergadering toegezegd na vragen van GroenLinks over de plannen van het vliegveld.

De aanvliegroute van vliegveld Hilversum moet worden verlegd om woningbouw in Noord-Holland mogelijk te maken. De gemeente Hilversum kan door de aanpassing van het vliegveld 500 nieuwe huizen bouwen.

Door de aanleg van een nieuwe verharde baan is het straks bovendien mogelijk om meer te vliegen vanaf het vliegveld. Nu heeft het vliegveld alleen twee grasbanen. Door de andere vliegrichting en de toename van het vliegverkeer van 40.000 tot mogelijk 76.000 vliegbewegingen per jaar komt de rust in de provincie Utrecht direct in gevaar. De vluchten gaan straks vaker over het recreatie- en stiltegebied van het Noorderpark. Ook in de Bethunepolder zullen vogels en recreanten worden verstoord. De geluidsoverlast in de provincie Noord-Holland zal daarentegen waarschijnlijk afnemen.

De Utrechtse wethouder Robert Giesberts vindt het ongewenst dat er meer vliegverkeer komt boven het Noorderpark. ,,Het college vindt dit een ongewenste verstoring van de rust en ruimte in het Noorderpark. We hebben daar niet voor niets bomen geplant en een nieuwe natuur gecreëerd, waar toeristen in alle rust van willen genieten.”

Giesberts wil bij het kabinet, de Tweede Kamer en bij de provincie Noord-Holland aandringen op stopzetting van de plannen. GroenLinks-Fractievoorzitter Marry Mos is tevreden met deze toezegging. ,,Nu stelt het Rijk nog de regels op voor regionale vliegvelden, maar binnenkort is dat de provincie. In dit geval zie je duidelijk dat een provincie haar problemen door een simpele ingreep zo over de provinciegrens kan tillen. Dat is een slechte zaak. De provincie krijgt van het Rijk bovendien meer ruimte om de regels aan te passen en de situatie naar zijn hand te zetten. Daarom is het goed om nu meteen op het hoogste niveau actie te ondernemen, nu het nog kan.”

Bron: GroenLinks

home...