Arbouw wint prijs met film over lawaaiblootstelling

Arbouw, 23 mei 2007

De film 'Wie niet horen wil….' heeft in Hamburg tijdens het World Media Festival in de categorie 'gezondheid' de '2007 intermedia-globe Gold' gewonnen. De film is er volgens de jury in geslaagd om de boodschap over de gevolgen van lawaaidoofheid op een aansprekende manier voor jongeren te verpakken. Tot de inzendingen van dit festival behoren alleen bedrijfsfilms.

'Wie niet horen wil….' is gemaakt door Shooting Star Filmcompany. De film maakt onderdeel uit van de lawaaicampagne 'Wie niet horen wil, moet voelen'. Arbouw wil met de tien minuten durende film jongeren tussen de 16 en 27 jaar bewust maken van de gevolgen van lawaaidoofheid, zowel privé als op de werkvloer. Bij deze doelgroep valt nog veel winst te behalen. Daarnaast wil de film 'Wie niet horen wil …' de onverschillige houding van jongeren doorbreken en zorgen dat ze maatregelen treffen om blootstelling aan lawaai te voorkomen.

De Nationale Hoorstichting waarschuwde deze week in het dagblad Metro dat als de overheid niet snel maatregelen neemt tegen het harde lawaai van mp3-spelers en het lawaai op festivals en discotheken dat Nederland straks een generatie heeft met blijvende gehoorschade. Uit een enquête die in het kader van de lawaaicampagne is gehouden, blijkt dat jongeren in de bouwnijverheid zelf geen maatregelen treffen. Ze weten dat ze lawaaidoof kunnen worden, maar ze vinden het meer een zorg voor later.

Dat deze jongeren hiermee in de pas lopen met een landelijke trend, blijkt uit een recent onderzoek van Motivision onder vijfhonderd jongeren. Dit onderzoek is in opdracht van de Gezamenlijke Audiologische Industrie Nederland uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat 71% van de jongeren tussen 16 en 29 jaar zich wel bewust is van de risico's van het luisteren naar harde muziek, maar ze ondernemen geen actie om gehoorschade te voorkomen. De film hoopt hier, in ieder geval voor jongeren werkzaam in de bouwnijverheid, verandering in te brengen.

Bron: Arbouw

home...