Onderzoek Bernheze naar realisatie geluidsscherm

Redactie, 30 december 2006

Raadsfracties van de gemeente Bernheze twijfelden over de resultaten van genomen besluiten, onder andere over de plaatsing van geluidsschermen langs de A50. De rekenkamer van Bernheze onderzocht daarom drie casussen. Het gaat om het betaald parkeren in de parkeergarage onder De Pas, het effect van geluidsschermen langs de A50 en de kosten van renovatie van de sportaccommodatie Prinses Irene. De rekenkamercommissie concludeert bij alle drie van deze casussen, dat het beoogde effect ook werkelijk is gehaald. De twijfel die raadsfracties uiten is voornamelijk te wijten aan het niet voldoende transparant opereren van de gemeentelijke organisatie en het dagelijks bestuur. Daardoor is niet altijd even duidelijk of het beoogde resultaat bereikt is. Het rapport hierover kreeg als titel "Beoogde en feitelijke resultaten vergeleken - Politieke onvrede als levend leermateriaal".

Geluidsschermen langs de A50

Hier gaat het om een zeer langdurig en complex proces voor het realiseren van geluidsschermen. De rekenkamercommissie constateert dat de beoogde resultaten zijn behaald. Zij concludeert dat de twijfel bij raadsfracties onder andere het gevolg is van het ondoorzichtige en langdurige proces dat zich over vier raadsperiodes uitstrekt. Bovendien bestaat er een spanningsveld tussen de wettelijk vastgelegde norm voor hinder en de subjectieve hinderbeleving. Het ontbreken van een goede communicatie leidt hier tot ondoorzichtigheid.

Lager scherm

Aanleg van een geluidsscherm t.b.v. woningbouw Broekhoek: In eerste instantie was geluidsscherm verplicht. Toen subsidie vanuit het rijk werd afgeschaft werd het plan aangepast. Bewoners kregen vervolgens te horen dat geluidsscherm lager werd. Klachten over geluidsoverlast geven aan dat scherm niet voldoet. Is het besluitvormingsproces goed doorlopen?

Analyse

De aanleg van de geluidsschermen betreft een zeer langdurig en complex proces. Na vele jaren van voorbereiding wordt in 2001 het krediet door de gemeenteraad beschikbaar gesteld en de werkzaamheden tot uitvoering gebracht. Daaraan zijn vele planprocedures, financieringsperikelen (subsidierelatie VROM, fiscale constructie) en technische onderzoeken vooraf gegaan. Uit de confrontatie tussen normenkader en dataverzameling volgt dat inhoudelijk aan alle normen wordt voldaan. Mogelijke oorzaken van onvrede kunnen, ondanks dat aan alle normen wordt voldaan, ook gehaald worden uit deze confrontatie. Dit zijn er twee.

Conclusies

Op basis van de gemaakte analyse trekt de rekenkamercommissie de volgende conclusies:  

  1. Aan alle tien de geformuleerde normen uit het normenkader wordt voldaan.
  2. De langdurigheid en de inhoudelijke complexiteit maakt dat bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de communicatie, zowel aan de voorkant als na afloop van het besluitvormingsproces.
  3. In dit besluitvormingsproces had een bredere communicatieve inleiding op de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad (voorstel 16 januari 2001) tot een verder inzicht kunnen leiden in de historie en achtergronden. Ook het toezenden van de ambtelijk opgestelde evaluatie (24 november 2004) aan college en raad had kunnen leiden tot een scherper inzicht in geplande versus behaalde resultaten over de volle breedte. 4. Bij dergelijke processen zal er inhoudelijk altijd een spanningsveld blijven bestaan tussen voldoen aan wettelijke normen voor hinder versus het dan nog steeds aanwezig zijn van subjectieve overlastbevinding. Daar heeft een zorgvuldige en professionele communicatie van gemeentezijde geen invloed op.

Aanbevelingen

De rekenkamercommissie komt tot de volgende aanbevelingen:

  1. Geef aandacht aan een duidelijk professioneel communicatief kader voor de besluitvorming van processen met een langdurig en complex karakter.
  2. Houd een logboek bij van langdurige en inhoudelijk complexe besluitvormingsprocessen.
  3. Maak evaluaties van besluitvormingsprocessen en confronteer daarbij doelstelling, beoogde resultaten, budget en planning met het feitelijk behaalde resultaat en communiceer deze met college en gemeenteraad.

Bestuurlijke reactie

In haar reactie geeft het college van B&W aan dat tijdens het beschreven proces zich voor een belangrijk deel afspeelde in de periode waarin een nieuw bestuursmodel, het dualisme, geïntroduceerd werd.

Tevens ziet B&W in de aanbeveling dat verdergaande controle op de uitvoering van raadsbesluiten wordt beoogd. Daarvoor zijn echter volgens het bestuur voldoende instrumenten voorhanden, zoals het jaarverslag met accountantsverklaring en de onderzoeken ex artikel 213a gemeentewet en het onderzoek van de rekenkamercommissie zelf. De gemeente is bang dat maatregelen als het invoeren van een logboek, dan wel uitgebreide evaluaties van complexe beleidsonderwerpen leiden tot veel extra werk voor de ambtelijke organisatie, dat ten koste van de uitvoering van het beleid zelf zal gaan. De keuze voor meer controleinstrumenten lijkt ons in een periode waarin we bureaucratisering en gedetailleerde regelgeving tegen willen gaan, minder gewenst.

BIJLAGE - Reconstructie verloop van het besluitvormingsproces

Bron: www.bernheze.org, download hier het volledige rapport

 

home...