SER-voorzitter pleit voor duidelijke arbo grenswaarden

FNV, 21 september 2006

SER-voorzitter Rinnooy Kan vraagt de Tweede Kamer om duidelijke normen voor veilig werken vast te leggen. Hij doet zijn opmerkelijke oproep in het FNV e-Magazine van 20 september. Op 21 september 2006 gaan de plannen voor de nieuwe Arbowet van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door de Tweede Kamer. Volgens de FNV is er een meerderheid in de Tweede Kamer die wil dat de staatssecretaris de aanbevelingen van de Sociaal Economische Raad (SER) in z'n geheel overneemt.

In de Raad hebben werkgevers en werknemers de regering gezamenlijk advies gegeven heldere normen over veiligheid op het werk te formuleren. De kersverse SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan richt zich in een opmerkelijke oproep rechtstreeks tot de Kamer.

Decibel

Rinnooy Kan: "Je kunt bijvoorbeeld niet in de wet opnemen dat een werknemer 'niet aan te hard geluid mag worden blootgesteld'. Dat is te vaag. Duidelijker is: een werknemer mag niet meer dan 85 decibel geluid voor z'n kiezen krijgen'."

Rinnooy Kan: "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat als je meer herrie aan je hoofd hebt, je gezondheidsklachten krijgt. Bovendien mag het niet volgens de Europese wetgeving."

De SER heeft geadviseerd dat er in de nieuwe Arbowet duidelijke grenswaarden, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek moeten staan. Staatssecretaris Van Hoof heeft laten weten dat hij het SER-advies zal overnemen.

"Maar in welke mate... dat vragen wij ons af," zegt Kan. "Daarom roep ik de Tweede Kamerleden op erop te staan dat het SER-advies integraal in de wet wordt overgenomen. De wet is belangrijk om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen."

De regering heeft eerder bepaald dat de instroom van het aantal arbeidsongeschikten drastisch terug moet worden gebracht. Tot minder dan 25.000 arbeidsongeschikten per jaar.

Rinnooy Kan: "Dan mag je ook verwachten dat de regering er alles aan doet om arbeidsongeschiktheid te voorkomen."

Bron: www.arbo.nl

home...