Redactie, 28 oktober 2006
"Automobilisten die Den Haag uit rijden, gaan ook in de toekomst automatisch op de bon als zij de maximumsnelheid overschrijden", alsdus verkeersofficier van justitie Koos Spee in een artikel in het Algemeen Dagblad. Hij weigert te stoppen met de trajectcontrole op de 80 kilometer-zone, zoals minister Peijs (Verkeer) had voorgesteld. ,,Er is er maar een die daar over gaat, en dat ben ik,’’ zegt officier Spee.
Peijs wilde met de snelheidsverlaging de extra lange files bij Den Haag aanpakken.
Aan de verkeersofficieer is gevraagd of de apparatuur daar weg kan. Spee heeft vervolgens het ministerie gevraagd of het de bedoeling was dat er weer harder werd gereden. Maar dat was niet het geval: de maximumsnelheid moest 80 blijven. ,,Toen heb ik gezegd: dan gaan we ook door met de trajectcontrole,’’ aldus Spee. ,,Als je wilt voorkomen dat mensen veel te hard rijden, moet je wel handhaven.’’ Een woordvoerder van Peijs bevestigt dat de minister wikt, maar het Openbaar Ministerie beschikt. ,,Het ministerie heeft alleen de mogelijkheid verkend eraan te sleutelen.’’
De 80 kilometer-zones moeten de luchtvervuiling rond de grote steden terugdringen. Vooral in Den Haag, maar ook in Rotterdam, zijn de files echter explosief gegroeid. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft Peijs daarom eerder al geprobeerd de maximumsnelheid op het traject vanuit Den Haag te verhogen naar 100. Omdat die procedure twee jaar vergt, gaat ook dat plan voorlopig niet door.
Dit artikel in het Algemeen Dagblad leidde tot kamervragen. In antwoord hierop stelt minister Peijs dat het inderdaad twee jaar zal duren, voordat de snelheidslimiet kan worden verhoogd naar 100 km/u. Voor de verhoging van snelheidslimieten is een verkeersbesluit nodig. Hierbij dient te worden voldaan aan het Besluit luchtkwaliteit 2005 en de bepalingen van de Wet geluidhinder. Dat betekent dat aangetoond dient te worden dat de luchtkwaliteit niet verslechtert als gevolg van de verhoging. Bij het wegvak A12 bij Voorburg stad uit is gebleken dat er geluidmaatregelen genomen dienen te worden. Dit komt omdat uit de Wet geluidhinder voortvloeit dat bij een maatregel op of aan de weg niet alleen de geluidstoename van de wijziging moet worden gecompenseerd, maar ook de overschrijding van de in het verleden vastgestelde hoogst toelaatbare geluidbelasting. Voordat het verkeersbesluit kan worden genomen, dient daarom akoestisch onderzoek te worden uitgevoerd en moeten geluidmaatregelen worden vastgesteld. Vervolgens dient de betreffende gemeente, in dit geval de gemeente Leidschendam-Voorburg, een besluit te nemen met betrekking tot de te treffen geluidmaatregelen. Daarna kan het verkeersbesluit worden genomen en uitgevoerd. Het is dus niet nodig met een snelheidsverhoging te wachten tot deze geluidmaatregelen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. De procedure kan echter inclusief het geluidonderzoek en met inbegrip van eventuele gerechtelijke procedures geruime tijd (circa 2 jaar) duren.
De proceduretijd tot en met het verkeersbesluit is dus mede afhankelijk van de medewerking van de betreffende gemeente alsmede van eventuele beroepsprocedures
Bron: artikel in Algemeen Dagblad 3 oktober 2006, kamervragen op website Ministerie van Verkeer en Waterstaat