Afspraken over AWACS vliegtuigen

Ministerie van VROM, 13 februari 2006

Minister Sybilla Dekker en staatssecretaris Pieter van Geel van VROM en staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie hebben op 13 februari 2006 bestuurlijk overleg gevoerd in Den Haag met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Onderbanken, de Commissaris der Koningin (CdK) in Limburg, Léon Frissen en gedeputeerde Bert Kersten. Tijdens een goed en constructief overleg hebben de partijen een aantal afspraken met elkaar gemaakt over onder meer de aanleg van zes hectare nieuw bos, het verrichten van geluidsmetingen en overleg met de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen.

De afspraken tussen Rijk en de regio zijn gemaakt met oog voor de positie van de gemeente Onderbanken in de nog lopende bodemprocedure over het Nimby-besluit van augustus 2005. Het gaat daarbij om het vervolgtraject over nog te verrichten werkzaamheden in een deel van het Schinveldse bos, gevolgd door een beheerplan voor het hele bosgebied. Afgesproken is dat het ministerie van VROM uiterlijk begin maart laat weten wat er in het bestemmingsplan moet worden opgenomen over de zogenoemde vliegfunnel. De gemeente Onderbanken zal het bestemmingsplan ter inzage leggen voor de inwoners.

Tijdens het overleg heeft burgemeester Jos Zuidgeest aangegeven in welk gebied binnen Schinveld de zes hectare boscompensatie zou kunnen plaatsvinden. Het plan wordt uitgewerkt door de regio samen met Natuurmonumenten en de Dienst Landelijk Gebied (DLG).

Staatssecretaris Van Geel heeft aangegeven volgende maand een herhaling van een geluidsmeting uit het recente verleden te doen. Voor de langere termijn gaan de partijen in gesprek over de verdere invulling van geluidsmetingen. In dit verband wordt gezamenlijk een onderzoeksopdracht geformuleerd, waarbij nader wordt ingegaan op de gewenste mogelijkheden. De gemeente Onderbanken zal daarover contact houden met haar inwoners. De staatssecretaris houdt zich aan zijn eerder toezegging om een belevingsonderzoek uit te voeren.

Het gaat daarbij om:

Burgemeester Zuidgeest heeft aangegeven dat de GGD zoveel mogelijk bij lopende onderzoeken betrokken zal worden.

Staatssecretaris Cees van der Knaap benadrukte de noodzaak van een goed overleg met de vliegbasis in Geilenkirchen. Volgens hem is het van groot belang dat de communicatie tussen de vliegbasis en omgeving zo snel mogelijk wordt hervat. Tijdens het overleg hebben de bestuurders uit de regio zich bereid getoond om het overleg weer op te starten. Daar zal ook de problematiek van het afwijken van de vier graden bocht besproken worden. In dit Platform staat het uitwisselen van informatie centraal. Ook zijn er plannen voor een website om de bewoners in de omgeving goed te informeren over de recente ontwikkelingen.

De gemeente en de provincie hechten veel belang aan het bevorderen van het vertrouwen tussen de bevolking en de overheden. Over de invulling van een vertrouwenspersoon/vertrouwenscommissie voor de regio is afgesproken dat er binnen twee maanden een taakomschrijving ligt. De partijen zijn het er over eens dat deze vertrouwenspersoon en/of commissie uiteraard geen bestuurlijke verantwoordelijkheid kan en zal overnemen, maar uitsluitend de beschikbare informatie zal toetsen op betrouwbaarheid en consistentie.

Het Rijk heeft tijdens het overleg benadrukt niet in te zetten op het verplaatsen van de NAVO-vliegbasis, maar op het terugdringen van de geluidsoverlast. De inzet van het kabinet op korte termijn is het verplaatsen van 800 vliegbewegingen naar andere vliegbases binnen andere NAVO-landen. Minister Kamp van Defensie heeft dit afgelopen week tijdens een informele bijeenkomst van de NAVO besproken. Begin maart zal deze mogelijke overplaatsing met andere NAVO-landen verder worden uitgewerkt. Staatssecretaris Van der Knaap zal daarover in maart een eerste rapportage sturen aan de Tweede Kamer en sprak de verwachting uit dat het verplaatsen van de vliegbewegingen nog dit jaar gerealiseerd wordt. Op de lange termijn zet staatssecretaris Van der Knaap in op de vervanging van de motoren. Het Rijk noemt de geluidsoverlast 'ongehoord' hoog. Toch blijft de vervanging van de motoren een lastige kwestie gelet op de hoge investering. De eerste vijf tot zes jaar zal dat zeker niet aan de orde zijn, zo stelde de staatssecretaris tijdens het bestuurlijk overleg.

Bron: http://www.vrom.nl
 

home...