redactie, 15 februari 2006
De VROM inspectie heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid en gezondheid bij discotheken en daarbij de naleving van de VROM regelgeving beoordeeld bij 30 discotheken. Het rapport dateert van november 2005 en is in februari 2006 aan de Tweede Kamer aangeboden.
Ten aanzien van de geluidsaspecten is getoetst aan de ook voor discotheken van toepassing zijnde voorschriften zoals opgenomen in de Wet milieubeheer en het Besluit horeca-, sport -, en recreatieinrichtingen. Er is geconstateerd dat in 57% van de gevallen niet aan de geluidseisen wordt voldaan. In 30% van de gevallen voert de gemeente geen controles uit.
Bij discotheken kunnen meerdere vormen van geluidsoverlast voorkomen, daarbij valt te denken aan het geluidsniveau van de muziek binnen, geluidsoverlast door de muziek voor omwonenden en geluidsoverlast voor de omgeving als gevolg van (vertrekkende) bezoekers. Geluid binnen is een aspect dat valt onder de wetgeving op het gebied van de arbeidsomstandigheden, die niet onder het Ministerie van VROM ressorteert. Overlast als gevolg van (vertrekkende) bezoekers is een aangelegenheid van openbare orde waarvoor de politie verantwoordelijk is.
Resteert de overlast voor omwonenden als gevolg van de muziek. Hiervoor zijn regels gesteld met betrekking tot de maximale geluidsbelasting op de gevel van nabijgelegen woningen in het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen (Bhsr). Gecontroleerd is dan ook of aan deze regels wordt voldaan door na te gaan of het op grond van dit besluit verplichte akoestisch onderzoek is uitgevoerd12. Tevens is nagegaan of door de gemeente terzake controles worden verricht. Daarnaast is nagegaan hoe de gemeenten eventuele klachten over geluidsoverlast heeft afgehandeld.
Bij 17 discotheken zijn op een of andere manier tekortkomingen geconstateerd ten aanzien van de naleving van de regelgeving op het gebied van geluid. In totaal zijn voor dit onderwerp bij deze 17 discotheken 27 tekortkomingen aangetroffen. Meestal ging het om een gebrek aan controles door de gemeente of om het ontbreken van rapportages van akoestisch onderzoek. Bij 13 discotheken werden geen tekortkomingen ten aanzien van de onderzochte geluidsaspecten geconstateerd.
Meerdere malen geconstateerde tekortkomingen betreffen:
Meerdere discotheken beschikten nog over een (oude) Hinderwetvergunning en hadden om die reden geen melding gedaan in het kader van het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen
Bron: Website Tweede Kamer, Parlando; het onderzoek is hier te downloaden in PDF