Snorvliegtuigjes veroorzaken overlast in Twello

De Stentor, Gerard Potijk, 6 december 2005

Volgens een artikel in De Stentor op 6 december 2005 zijn een aantal buren in Twello (bij Deventer) het vliegen met snorvliegtuigjes in hun omgeving beu. Nadat de gemeente een verklaring van geen bezwaar gaf, verleende de Inspectie Verkeer en Waterstaat deze zomer een vergunning om vanaf een weiland aan de Wellinkhofweg te vliegen. Niet álle omwonenden hebben daar moeite mee: bij de gemeente ligt ook een lijst met 26 handtekeningen van buren die geen bezwaar hebben tegen snorvliegers.

Een snorvliegtuig bestaat uit een parachute en een grote propeller die wordt aangedreven door een ééncilinder motortje. Met de propeller ‘op de rug’ en een parachute om van de grond te komen, is daarmee te vliegen. De snorvliegtuigjes stijgen op vanaf een weiland aan de Wellinkhofweg in Twello dat wordt gehuurd door A. Tuitel.

Toen Tuitel met snorvliegen begon, stond een aantal buren dat oogluikend toe. Men verwachtte dat het ook wel weer zou ophouden.

Toen het weiland deze zomer officieel werd aangewezen als snorvliegplek kwamen de tegenstanders in actie. Zij stuurden protestbrieven naar de gemeente. In reactie heeft Tuitel 26 handtekeningen verzameld van buren die géén probleem maken van het snorvliegen.

Voor- en tegenstanders ontmoeten elkaar maandagavond in het gemeentehuis in het ronde-tafelgesprek. Aan de orde komt het verzoek van de tegenstanders aan de raad om de verklaring van geen bezwaar, die de gemeente gaf, ongedaan te maken. Met de verklaring in de hand kreeg Tuitel van de Inspectie Verkeer en Waterstaat een vergunning om met een snorvliegtuig te vliegen. Het gaat om jaarlijks 100 vliegbewegingen vanaf het bewuste weiland.

De verklaring van geen bezwaar werd gegeven door burgemeester J. Van Blommestein die daartoe bevoegd is. Van Blommestein stelt dat hij die verklaring niet kón weigeren omdat de vliegtuigjes de openbare orde niet verstoren. De hinder en geluidsoverlast en de schending van privacy waar de buren over klagen is volgens de burgemeester geen grond om zo’n verklaring te weigeren.

Bron: website De Stentor, http://www.destentor.nl, met dank aan Bernard Seldenrath

home...