Schiphol differentieert start- en landingsgelden voor geluid

Schiphol Group, 1 december 2005

Schiphol Group heeft van de overheid toestemming gekregen om de start- en landingsgelden voor luchtvaartmaatschappijen van Amsterdam Airport Schiphol per 1 april 2006 met gemiddeld 2% te verhogen. De Passenger Service Charge voor vertrekkende passagiers stijgt eveneens met 2%.

Deze verhoging wordt noodzakelijk geacht vanwege de aanhoudend hoge investeringen in enerzijds vergroting van capaciteit om de verdere groei van het verkeer en vervoer op Schiphol te accommoderen en anderzijds in verhoging van de efficiency van bestaande processen. In 2006 zal door Schiphol Group naar verwachting bijna 200 miljoen euro worden geļnvesteerd in luchtvaartvoorzieningen op Schiphol.

De Security Service Charge voor vertrekkende passagiers gaat op 1 april vanwege toenemende beveiligingskosten met 7,4% omhoog.

Start- en landingsgelden

De start- en landingsgelden voor luchtvaartmaatschappijen stijgen per 1 april gemiddeld met 2%. Voor maatschappijen die 's nachts vliegen (van 23.00 tot 06.00 uur) wordt een differentiatie aangebracht tussen startende en landende vliegtuigen. Er bestaat al een toeslag op de start- en landingsgelden voor vliegtuigen voor nachtvluchten van 30%. Per 1 april 2006 wordt deze toeslag voor startende vliegtuigen verhoogd met 10% (naar 40%) en voor landende vliegtuigen verlaagd met 3% (tot 27%). Dit gebeurt omdat startende vliegtuigen meer geluidbelasting veroorzaken dan landende en daarmee een groter beslag leggen op de schaarse nachtelijke geluidruimte van de luchthaven.

Tarieven voor passagiers

De Passenger Service Charge (voor het gebruik van de luchthavenvoorzieningen) voor lokaal opstappende vertrekkende passagiers gaat op 1 april met 2%, ofwel 0,26 euro, omhoog. Ook voor transferreizigers stijgt de Passenger Service Charge met 2%.

Naast de Passenger Service Charge betalen vertrekkende reizigers op Schiphol een Security Service Charge voor de door de luchthaven gemaakte beveiligingskosten.

Deze zullen in 2006 verder stijgen vanwege de kosten voor aanvullende securitymaatregelen om te blijven voldoen aan de EU wet- en regelgeving. Hierdoor is het noodzakelijk om de Security Service Charge per 1 april 2006 met 7,4% te verhogen.

Consultatie

Met de op Schiphol opererende luchtvaartmaatschappijen zijn over de tariefsvoorstellen voor 2006 consultatiebijeenkomsten gehouden.

Bron: website Schiphol, http://www.schiphol.nl

home...