Actie tegen opheffing wetenschapswinkels Groningen

Voorzitters coördinatorenoverleg Wetenschapswinkels, drs. E. Kamphuis en dr. A.J.M. Scheepstra, 9 maart 2006
(bewerkt en ingekort)

De Wetenschapswinkels van de RUG zijn verbijsterd door het voorstel van het Faculteitsbestuur van de FWN om de vier bètawetenschapswinkels te sluiten. "Het mag toch niet zo zijn, dat als een faculteit moet bezuinigen het instituut wetenschapswinkels dan zomaar opgeheven kan worden, omdat het in de woorden van de decaan geen core-business betreft, maar slechts ‘het beantwoorden van vragen uit het publiek’", aldus de voorzitters van de Wetenschapswinkels in een open brief. Met deze laatste opmerking doet de decaan van FWN volgens de wetenschapswinkels geen recht aan de activiteiten die de wetenschapswinkels onder de noemer van maatschappelijke dienstverlening uitvoeren. Bovendien is dit in strijd met de missie van de RUG, de kennisvalorisatie van het ministerie van OC & W en met het EU-beleid om wetenschapswinkels op te richten en te ondersteunen.

Noot: over onderzoek van de Natuurkundewinkel zijn regelmatig artikelen in Geluidnieuws verschenen. U kunt eventueel hier een steunbetuiging uiten.

Kennisoverdracht naar de maatschappij is core-business

Wetenschapswinkels hebben tot doel burgers en maatschappelijke organisaties toegang te geven tot wetenschappelijke kennis en onderzoekscapaciteit. Deze maatschappelijke dienstverlening is niet alleen een morele plicht van ‘de academie’, vergelijkbaar met het pro-deowerk van advocaten of het kwijtschelden van kosten door notarissen, deze is ook wettelijk verplicht.

 

Acties tegen mogeljike opheffing bèta wetenschapswinkels!

actie!

Maatschappelijke meerwaarde

De vier wetenschapswinkels bestaan nu zo’n 26 jaar. Ook het afgelopen jaar hielpen zij weer veel burgers, verenigd in buurtgroepen, natuur en milieuorganisaties en patiëntenverenigingen, die nergens anders met hun onderzoeksvragen terechtkonden. Bovendien zijn in een tijd dat er steeds minder geld beschikbaar is voor onderzoek dat niet gedomineerd wordt door economische motieven, de wetenschapswinkels vanwege hun onafhankelijke, universitaire positie een betrouwbare partner voor maatschappelijke organisaties.

Kennisoverdracht naar studenten

Kennisoverdracht naar studenten vindt het College van groot belang. Dankzij wetenschapswinkelprojecten doen studenten ervaring op met maatschappijgericht onderzoek, waarbij wordt aangesloten op ontwikkelingen in het onderwijs om steeds meer de eindtermen van curricula in competenties te omschrijven. Studenten die bij wetenschapswinkels onderzoeksprojecten uitvoeren moeten daarbij immers zowel hun theoretische kennis en onderzoekshouding als academische en communicatieve vaardigheden aanspreken. In 2005 waren 67 studenten bij projecten van de vier bètawinkels betrokken, vaak in de vorm van afstudeeronderzoek. Tot slot geven de wetenschapswinkels gezamenlijk het AV-vak Maatschappijgerichtonderzoek.

Weinig middelen, groot bereik

Met slechts 3,3 fte werden in 2005 - naast honderden korte adviesvragen - ruim 140 onderzoeksvragen door de desbetreffende wetenschapswinkels behandeld. Na het onderzoek worden de wetenschapswinkels gevraagd om mee te werken aan seminars, overleg met beleidsmakers, brochures, opstellen van persberichten of plannen van vervolg onderzoek. Naast een publicatie levert wetenschapswinkel onderzoek dan ook veelal de nodige publiciteit op. 

Natuurkundewinkel

De natuurkundewinkel participeert in een commissie van de Gezondheidsraad die binnenkort advies uitbrengt over het belang van stille gebieden, nam deel aan de programmacommissie van de conferentie WindTurbineNoise2005, was in 1999 lid van de WHO Expert Task Force, die het WHO-document "Guidelines for community Noise" verzorgde en publiceerde de afgelopen twee jaar drie artikelen over wind en geluid in peer-reviewed journals.

Alles te samen vinden de Wetenschapswinkels de voorgestelde opheffing van de vier bètawinkels niet te rechtvaardigen en onbegrijpelijk. 

Google
Bron: Rijksuniversiteit Groningen

home...