Redactie, 25 augustus 2005
Volgens een artikel in de Telegraaf van Harrie Nijen Twilhaar lopen Nederlandse ondernemers die zich op grote industrie- en bedrijventerreinen hebben gevestigd, jaarlijks miljoenen euro's mis. Dit zou komen doordat ze door enorme geluidswallen of veranderde infrastructuur slecht bereikbaar of minder zichtbaar zijn.
Bovendien zou de waarde van bedrijfspanden kelderen die bijvoorbeeld op zogeheten A-locaties staan.
Het ministerie van economische zaken moet een compensatiefonds instellen voor ondernemers die schade lijden door plannen van de overheid, aldus MKB-Nederland. Voorzitter Loek Hermans zal staatssecretaris Van Gennip (EZ) binnenkort vragen 25 miljoen euro hiervoor beschikbaar te stellen.
Veel ondernemers lopen jaarlijks miljoenen euro’s mis, omdat ze bijvoorbeeld door geluidswallen minder goed zichtbaar zijn of door veranderde infrastructuur slecht bereikbaar zijn. Hierdoor keldert bovendien de waarde van de bedrijfspanden, zeker als ze op zogeheten a-locaties staan. Gemeenten verwijzen volgens MKB-Nederland vaak naar het ondernemingsrisico, waardoor de bedrijven de schade niet vergoed krijgen.
Het nieuwe compensatiefonds moet volgens MKB-Nederland de lacune opvullen die nu bestaat bij het vergoeden van planschade. Die wordt soms uitgekeerd als een gemeente een bestemmingsplan of bestaande infrastructuur wijzigt en een bedrijfspand of perceel in waarde daalt.
Fokke Veenema, secretaris van MKB-Nederland, signaleert in De Telegraaf dat bestaande of nieuwe bestemmingsplannen in toenemende mate door gemeenten worden gewijzigd. Bedrijfspanden komen achter geluidsschermen te zitten, worden niet goed vanaf een snelweg opgemerkt of dreigen onbereikbaar te geraken vanwege aanpassingen van een bestemmingsplan. "Ondernemers worden dikwijls door gemeenten of provincies te laat op de hoogte gesteld dat er wijzigingen op stapel staan. Bovendien blijken ze in de praktijk in veel gevallen pas erg laat geďnformeerd te worden over de wettelijke inspraakronden.", alsdus Veenema in De Telegraaf.
Veenema vindt dat wanneer toch planschade wordt toegekend, dat bedrag vaak niet toereikend is. Bedrijven aan de A59 in Noord-Brabant zagen hun omzet met soms 40 procent dalen. Zij trokken afgelopen week aan de bel. De N50 tussen Rosmalen en Geffen werd daar omgebouwd naar een autosnelweg. Hierdoor zijn verschillende bedrijven waaronder ook het bekende Van der Valk hotel Nuland niet meer goed bereikbaar.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het overdreven dat er voor dergelijke schade een speciaal potje moet komen. "Ondernemers kunnen gewoon een bezwaarschrift indienen als ze het ergens niet mee eens zijn", aldus VNG-woordvoerder Henk Goulooze gisteren in een reactie. Het MKB-Nederland hekelt echter de opstelling van overheden. "Je kunst rustig zeggen dat er soms van normale omgangsvormen geen sprake meer is."
Bronnen: De Telegraaf, en www.mkb.nl