Uit: Trends in de milieugerelateerde ziektelast in Nederland, RIVM, 8 augustus 2005
Blootstelling aan sommige milieufactoren, zoals luchtvervuiling en geluid, kan onze gezondheid beinvloeden. Geluidsoverlast en het daaraan gelieerde gezondheidsverlies zal waarschijnlijk in de toekomst toenemen tot een niveau waarbij de ziektelast vergelijkbaar is met de ziektelast die wordt veroorzaakt door verkeersongevallen.
Dit blijkt uit een recente publicatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Om enig inzicht te krijgen in de omvang van dit milieugerelateerd gezondheidsverlies in Nederland, heeft het RIVM zogenoemde DALY's berekend voor de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging, geluid, radon, UV en vocht in huizen voor de periode 1980 tot 2020. DALY's geven een grove indicatie van het aantal verloren gezonde levensjaren in een populatie ten gevolge van ziekte of vroegtijdige sterfte ("ziektelast"). Ruwweg 2 tot 5 procent van de totale ziektelast in Nederland werd in het jaar 2000 veroorzaakt door acute blootstelling aan fijn stof (PM10) en ozon, en blootstelling aan geluid, radon, (totaal) UV en vocht in huizen.
De berekeningen geven aan dat momenteel in Nederland zo'n 600 mensen per jaar sterven aan hart- en vaatziekten ten gevolge van geluidsoverlast van met name wegverkeer, en in mindere mate railverkeer en luchtvaart. Bij ongewijzigd overheidsbeleid zal de ziektelast in het jaar 2020 met 20% zijn gestegen. Het betreft hier ruwe schattingen, die geen compleet en vaststaand beeld geven van de milieugerelateerde ziektelast, omdat sommige data onzeker zijn, niet alle relaties tussen milieufactoren en gezondheid bekend zijn, en niet alle milieufactoren noch alle gezondheidseffecten zijn meegenomen.
Het volledige rapport kan hier worden gedownload.
Bron: www.rivm.nl