Aanscherping Europese arbo normen op komst

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 20 april 2005
Europese Unie, 19 april 2005

Vladimír Špidla, Europees commissaris, lanceert op 19 april een Europa-brede campagne, "Stop that Noise". Deze campagne is gericht op de bewustwording van de risico's van hoge geluidsniveaus in de werkomgeving. Nieuwe Europese regels zullen een lagere limiet van 87 dB voor de dagelijkse blootstelling van werknemers voorschrijven. Deze norm gaat in 2006 van start.

Meer dan 13 miljoen werknemers, niet alleen in de zware industrie, maar ook in de dienstensector, opleiding en entertainment hebben naar wordt gedacht schade van het gehoor.

Commissioner Špidla: "Noise goes beyond hearing problems. It can cause accidents at work and increase stress levels. It is a growing concern all over Europe, in workplaces from factories and farms to schools and call centres. The new EU directive, to be implemented in all Member States by February 2006, reduces the levels of noise to which workers can be exposed and requires employers to eliminate or reduce to a minimum the risks."

Met deze nieuwe norm wordt een aanscherping van het "actieniveau" uit de norm uit 2003 van 5 dB ingevoerd.

Meer dan een derde van de 160 miljoen Europese werknemers (in de voormalige EU15) worden blootgesteld aan hoge geluidsniveaus gedurende meer dan een kwart van hun werktijd. Bijna 40 miljoen werknemers moeten harden spreken door een te hoog achtergrondniveau gedurende de helft van hun werktijd. De gezondheidsschade van teveel lawaai op het werk is door de WHO erkend als de meest voorkomende, niet omkeerbare, industriele ziekte. 

De  "Stop that Noise" campgagne, zal culmineren in een Europese week voor veiligheid en gezondheid. Tijdens deze week, van 24 tot en met 28 oktober kunnen bedrijven meedingen naar de Europese `Good Practice Award' en een Nederlandse prijs. Hiervoor kunnen ze hun ideeën indienen om schadelijk geluid op het werk te verminderen. De Europese Week wordt jaarlijks gehouden in oktober in alle lidstaten van de Europese Unie. De week is bedoeld om aandacht te vragen voor veiligheid en gezondheid op het werk. Dit jaar is het thema schadelijk geluid.

De week, met als slogan `weg met de herrie', is een initiatief van het Europese Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk in Bilbao. Schadelijk geluid op het werk komt veel voor. In Nederland staan werknemers in een kwart van de bedrijven regelmatig bloot aan schadelijk geluid. Schadelijk geluid komt het meest voor in de bouw (67 procent van de bedrijven) en de industrie (61 procent). Langdurige blootstelling aan schadelijk geluid kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging. Gehoorbeschadiging is één van de meest voorkomende beroepsziekten in Europa. In Nederland gaat het om een kwart van de gemelde beroepsziekten.

Bedrijven die willen meedingen naar de Good Practice Award en de Nederlandse prijs moeten zich voor 8 juli 2004 aanmelden. De procedure en de voorwaarden zijn te vinden op internet: www.arbo.nl/euweek/2005  Hier is ook meer informatie te vinden over de Europese Week.

Bron: vie Nieuwsbank, Bericht Europes Unie

home...