NSG, februari 2005
Op 20 april a.s. organiseert de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) i.s.m. de Stichting Innonoise de NSG-Geluidshinderdag 2005 met als thema Horeca- en evenementenlawaai; genieten of niet te genieten.
Gemeenten komen steeds vaker onder druk te staan door de groeiende vraag naar evenementen. Niet alleen door lokale horecabedrijven, maar ook vanuit de evenementenbranche. Door het groeiend aantal evenementen nemen ook de daarbij - veelal onvermijdelijk - optredende (geluids)overlast en daaruit voortvloeiende klachten toe. Hoe hiermee op verstandige wijze om te gaan is het centrale thema van de NSG-Geluidshinderdag 2005.
Recreatielawaai staat in de top 5 van meest storende geluidsbronnen in Nederland. Zo'n 2 miljoen Nederlanders worden er door gehinderd, waarvan bijna de helft in ernstige mate. Het overgrote deel van deze mensen wordt gehinderd door kermissen, horecagelegenheden en massa-evenementen in de open lucht. Toch is er slechts een beperkt wettelijk kader om alle vormen van geluidsoverlast van deze bronnen aan te pakken.
Geluidshinder van discotheken, dancings en andere horecagelegenheden blijkt voornamelijk te worden veroorzaakt door muziek (bij zo'n 70% van de gehinderden) en door komende en vertrekkende bezoekers (58%).
Voor horecagelegenheden is het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer van toepassing. Daarin zijn onder andere geluidsregels opgenomen. Deze zijn echter niet van toepassing op de geluidsoverlast van vertrekkende bezoekers. De uitvoering en handhaving van bedoeld besluit ligt bij gemeenten. Daarvoor hebben zij o.a. handhavingsinstrumenten op grond van de Wet bestuursrecht.
Voor evenementen bestaat geen landelijke regelgeving en is het aan gemeenten om daarvoor een eigen beleid te voeren. Veel gemeenten worstelen daarbij met de afweging tussen algemene en individuele belangen. Door het groeiend aantal evenementen nemen immers ook de daarbij - veelal onvermijdelijk - optredende (geluids)overlast en daaruit voortvloeiende klachten toe. Steeds meer gemeenten gaan er daarom toe over een evenementenbeleid vast te stellen om de (geluids)overlast binnen de perken te houden.
Tijdens de Geluidshinderdag 2005 zal de gemeentelijke praktijk centraal staan. Dat gebeurt door voorbeelden te presenteren van gemeentelijk evenementenbeleid en de ervaringen daarmee. Ook zal aandacht besteed worden aan handhaving, zowel van de landelijke als lokale regelgeving en vergunningen. Het doel van de dag is om tot informatieuitwisseling te komen tussen beroepshalve betrokkenen bij de bestrijding van geluidshinder van horeca en evenementen.
Daarom krijgt de dag een sterk informatief karakter dat tot uiting komt in de voordrachten van vooral mensen uit de gemeentelijke praktijk. Daarnaast wordt ruim gelegenheid geboden voor het stellen van vragen, uitwisselen van ervaringen en discussie onder leiding van dagvoorzitter Victor Deconinck.
Voor meer informatie en aanmelden zie de NSG-website www.nsg.nl/content/congressen_nsg_dagen.asp