Geluidmeetgegevens schiphol actueel te bekijken

Schiphol Group, 28 juni 2005

Vanaf 28 juni 2005 zijn de geluidmeetgegevens van NOMOS, het geluidmeetsysteem van Amsterdam Airport Schiphol, on-line te bekijken via www.schiphol.nl. Hierdoor kunnen omwonenden van de luchthaven nu op ieder moment van de dag zien hoeveel decibel geluid een vliegtuig van en naar Schiphol in hun directe omgeving produceert. Door de informatie over de meetgegevens van de NOMOS posten via Internet aan te bieden, wil Amsterdam Airport Schiphol de informatievoorziening aan omwonenden verbeteren.

Omwonenden kunnen nu zelf kiezen welke informatie men wil ontvangen. Behalve het gemeten geluid, kan men via www.schiphol.nl ook zien welke start- en landingsbanen op dat moment in gebruik zijn. Ook zijn de hoogste geluidniveaus van alle posten en de afzonderlijke posten op te vragen en metingen uit het verleden.

NOMOS online ging van start in Uithoorn. Daar werd tevens de tweeëntwintigste geluidmeetpost in gebruik genomen. Deze is geplaatst op het dak van het Alkwin Kollege.

Berry Groen, burgemeester van Uithoorn, en Gerlach Cerfontaine, president-directeur van Schiphol Group, konden na de openingshandeling de meetgegevens meteen bekijken. Voor de leerlingen van het Alkwin Kollege wordt in de nabije toekomst een speciale monitor in het natuurkundelokaal geplaatst die in verbinding staat met NOMOS.

Overzichtelijk

Op www.schiphol.nl/nomosonline  wordt een plattegrond getoond met alle meetposten die in gebruik zijn. De bezoeker kan door het intoetsen van de postcode direct zien welke meetpost het dichtst bij zijn woonadres of woonplaats ligt. Door het aanklikken van de meetpost wordt in kleur getoond of op dat moment geluid wordt geregistreerd, en of de hoeveelheid geluid relatief hoog of laag is. Tevens kan de bezoeker het geluidniveau in decibellen zien.

Met NOMOS online kunnen meetgegevens worden opgeroepen vanaf november 2003, het moment dat het nieuwe banenstelsel met de Polderbaan volledig in gebruik werd genomen. Er kunnen geluidgegevens over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand of een kwartaal, worden opgevraagd.

Ook het baangebruik uit het verleden is terug te vinden. Vanaf november 2003 zijn alle gegevens over het baangebruik beschikbaar en kan de bezoeker opvragen wat het baangebruik is geweest gedurende een bepaalde periode.

De nieuwe NOMOS-homepage geeft ook achtergrondinformatie en antwoorden op veelgestelde vragen over de werking van de meetposten, de functie van het NOMOS geluidmeetnet en over vliegtuiggeluid. De NOMOS-homepage is ook bereikbaar via de site van Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol, CROS.

NOMOS

Amsterdam Airport Schiphol meet sinds 1994 vliegtuiggeluid met NOMOS, het Noise Monitoring System. Met deze meetposten wil Amsterdam Airport Schiphol duidelijkheid geven over de mate van geluid door het vliegverkeer in de omgeving van de luchthaven. Inclusief de nieuwe meetpost, die vandaag in Uithoorn in gebruik is genomen, bestaat NOMOS nu uit 22 meetposten.

Binnenkort worden nieuwe meetposten geplaatst in Castricum, Zaanstad, Amstelveen, Amsterdam-Zuid, Uitgeest en Velsen. In Amstelveen en Amsterdam-Zuid gaat het om meetposten die een nieuwe locatie krijgen. Dit was ook met de meetpost in Uithoorn het geval.

Een meetpost bestaat uit een mast met een microfoon. De microfoon meet permanent al het geluid in de omgeving. Het gemeten geluid wordt vervolgens gekoppeld aan radargegevens van overvliegende vliegtuigen. De meetgegevens worden gebruikt om vragen van omwonenden te beantwoorden en voor onderzoek naar vliegtuiggeluid. De geluidresultaten van NOMOS, die nu on-line in te zien zijn, werden voorheen elk kwartaal gepubliceerd in het blad Schiphol Milieumonitor.

Bron: Schiphol
Noot redactie: De visualisaties zijn gemaakt door MediaDatalyst

home...