Onderbanken wil permanente geluidsmetingen Awacs

11 november 2005

De gemeente Onderbanken wil van het ministerie van Vrom een permanente geluidsmeting van de Awacs-vliegtuigen van de Navo-basis Geilenkirchen.

Volgens wethouder Hans Ubachs is dat de enige manier om een goede onderbouwing te krijgen van de risico's voor de gezondheid van de inwoners van Onderbanken. "Met het permanent meten van de lawaai-overlast kun je ook de regering onder druk zetten om bij de Navo te vragen iets te doen tegen de lawaai-overlast", zegt Ubachs. "Als dat niet lukt dan moet de overheid maar overgaan tot het isoleren van woningen", aldus de wethouder van Onderbanken.

PvdA-kamerlid Frans Timmermans uit Heerlen is niet tevreden over de uitkomsten van het AWACS-debat in de Tweede Kamer. Hij vreest dat de maatregelen die zijn toegezegd geen enkel effect hebben op het handelen van de NAVO-basis in Geilenkirchen en zegt: "Meting geluidsoverlast AWACS doekje voor het bloeden". Staatssecretaris Van Geel van VROM beloofde tijdens het debat dat er een commissie komt die de geluidsoverlast van de toestellen permanent gaat meten. Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie wil met de NAVO gaan praten over het leasen van nieuwe vliegtuigmotoren. Timmermans denkt dat dat allemaal weinig uithaalt, omdat Nederland de NAVO niets kan voorschrijven.

Google

Bron: Limburg Live Internetradio, http://www.l1.nl

home...