Milieudefensie: "Uitbreiding Schiphol bedreigt dorp Rijsenhout"

Milieudefensie, 12 oktober 2004

Cartoon Kjell 't HoenHet Noordhollandse dorp Rijsenhout wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Alles wijst er op dat Schiphol een zevende landingsbaan zal krijgen, een kilometer ten zuiden van en parallel aan de huidige Kaagbaan, waardoor een deel van de vierduizend inwoners noodgedwongen zal moeten verhuizen. Dit blijkt uit een artikel uit het blad Milieudefensie Magazine dat deze week verschijnt.

De eind vorige maand verschenen Nota Mobiliteit en de eerder verschenen Nota Ruimte van het kabinet gaan uit van een verdere groei van Schiphol van 60 miljoen tot 85 miljoen passagiers in 2020. Dit maakt de aanleg van een nieuwe landingsbaan noodzakelijk. Omdat Schiphol in noord-zuidrichting genoeg capaciteit heeft, kan alleen een oost-westbaan aan de behoefte van de luchthaven tegemoet komen. De enige plek die daarvoor vanwege internationale veiligheidsnormen in aanmerking komt is een kilometer ten zuiden en parallel aan de huidige Kaagbaan.

De nieuwe baan zou dan zo dicht bij Rijsenhout komen te liggen, dat in veel woningen de overlast te groot of de situatie te onveilig zou worden en je er niet meer zou mogen wonen. Dat stellen verkeersmedewerkers Evert Hassink en Joris Wijnhoven van Milieudefensie naar aanleiding van de onlangs verschenen Nota Mobiliteit van het kabinet Balkenende. De verwachting dat de komst van een zevende baan Rijsenhout zal bedreigen wordt onder meer ondersteund door professor Berkhout, oud-voorzitter van de commissie Geluidshinder Vliegtuiggeluid en Diederik Samsom, woordvoerder milieubeleid van de PvdA.

Niet alleen in de Nota Mobiliteit en de Nota Ruimte wordt de weg vrij gemaakt voor een extra landingsbaan. Ook in het Streekplan voor Noord-Holland is er reeds een ruimtelijke reservering voor een 'parallelle Kaagbaan' gemaakt. Schiphol erkent in een reactie tegenover Milieudefensie Magazine dat de luchthaven deze optie onderzoekt, maar volgens de woordvoerder is het 'nu te voorbarig om over Rijsenhout te praten, alles wat je daar nu over zegt, veroorzaakt onrust onder de bevolking.'

Bron: Website milieudefensie

home...