"Gigawal" Maarssen wordt toch scherm

Utrechts Nieuwsblad, 14 mei 2004, door Frits Stegen

Maarssen ziet af van het plan de grootste geluidswal (tot 21,7 meter hoog) van Europa langs de A2 te bouwen. In plaats daarvan komt een scherm, dat veel minder pompeus is en iets meer verkeerslawaai doorlaat dan de vorig jaar geplande gigawal. (Via de website van de gemeente kunt u een animatie bekijken van de wal waar men eerst aan dacht, klik hier.)

Deze rigoureuze ommezwaai is volgens wethouder Y.Smit het resultaat van overleg tussen de gemeente en de vijf actiecomité’s tegen de wal die vorig jaar als paddenstoelen uit de grond schoten.

Die comité’s waren vóór drastische geluidswerende maatregelen langs de rijksweg, maar tégen de wal die gevuld zou zijn met AVI-slakken, een restproduct uit verbrandingsovens, waarin stoffen zitten als cadmium, koper en lood. Bovendien vonden ze de geluidswal met maximaal 21,7 en een basis van 45 meter breed veel te pompeus. Hij zou deels ten koste gaan van het wijkpark langs de A2.

Wethouder Smit hoopt dat het scherm in 2006 gereed is. Het komt langs alle wijken van Maarssenbroek te liggen. Maximale hoogte: twaalf meter ter hoogte van de wijk Boomstede. Laagste punt is bij de wijken Reigerskamp, Valkenkamp en Zwanenkamp: acht meter. De onderkant bestaat uit beton begroeid met een altijd groene heestersoort, dan volgt een doorzichtig stuk en de bovenkant bestaat weer uit beton.

Drastische maatregelen tegen het geluid van de A2 bij Maarssen vloeien voort uit verkiezingsbeloften van collegepartijen CDA en D66 onder leiding van de grootste partij VVD. Leefbaar Maarssen zat toen ook in het college, maar inmiddels in de oppositie. De partijen zouden zoeken naar maatregelen die het geluid verder zouden terugdringen dan het scherm dat Rijkswaterstaat tot dan toe voor ogen had. Wethouder Smit werd belast met deze opdracht.

Vorig jaar presenteerde ze een plan voor een enorme geluidswal van aarde en AVI-slakken. Deze laatste stof leidde tot protesten. Tijdens een hectische raadsvergadering beloofde Smit onderzoek te laten doen naar de schadelijkheid van slakken. Nu zegt ze: ,,Het werd me duidelijk uit de vele contacten met actiecomité’s dat de onrust zou blijven over de AVI-slakken. Ongeacht de uitkomst van het onderzoek.’’

Smit vond daarom dat ze iets anders moest bedenken. Dat werd het huidige plan. Ze vindt niet dat ze is gezwicht voor druk van actiegroepen. ,,Ik heb in samenspraak met bewoners gekozen voor een andere oplossing. De beste, betaalbare oplossing met zoveel mogelijk geluidsreductie.’’

Uitgangspunt van de gigawal destijds was een geluidsreductie tot 50 dB, terwijl er momenteel Maarssenbroekse wijken zijn die zuchten onder meer dan 60 dB. Uitgangspunt nu is maximaal 53 dB. Volgens Smit zal er in de meeste wijken alsnog minder lawaai gaan klinken.

De wal kost 27,9 miljoen euro, waarvan Rijkswaterstaat 10,4 miljoen betaalt. Reden: al zou Maarssen niks tegen het A2-lawaai doen, zou Rijkswaterstaat binnen enkele jaren een nieuw scherm plaatsen. Maar dat zou niet zoveel geluid weren als de gemeente wil en niet heel Maarssenbroek ‘afdekken.’ Maarssen gaat dit project Europees aanbesteden.

Google

Bron: via Nieuwsbank

home...