DWW, maart 2004
Binnen het Innovatie programma geluid worden onder andere schermtoppen onderzocht. Door het toenemen van het aantal weggebruikers in de laatste jaren, is de geluidsoverlast van de Nederlandse snelwegen toegenomen. Eén manier om deze geluidsoverlast voor omwonenden terug te dringen is door (bestaande) geluidsschermen hoger uit te voeren. Dit is echter kostbaar omdat de fundering van het scherm daartoe aangepast of vervangen moet worden. Het is daarnaast ook onwenselijk omdat een hoger scherm meer zicht wegneemt voor weggebruikers en omwonenden.
Sinds een aantal jaren worden er producten op de markt gebracht die op een bestaand scherm kunnen worden gemonteerd en die pretenderen de afschermende werking van een scherm in het afgeschermde gebied te kunnen verhogen zonder dat de schermhoogte significant toeneemt. Dergelijke producten worden aangeduid met namen als schermopzetstuk, toegevoegde voorziening; schermkroon, akoestische paddestoel en schermtop. In Amerika en Japan worden deze producten reeds toegepast.
Eind 2001 zijn laboratoriumtesten uitgevoerd met 61 verschillende toppen. De geteste toppen waren verdeeld over vier verschillende basistypen: T-vormige toppen, L-vormige toppen, geprefabriceerde O-toppen en drievoudige toppen. Daarnaast zijn simulaties uitgevoerd met al deze toppen. Met behulp van de resultaten van zowel de laboratoriumtesten als de simulaties zijn de twee meest veelbelovende toppen geselecteerd. De eerste top is een T-vormige top met een absorberende kern. De tweede top is een drievoudige top.
Van deze twee toppen zijn prototypes gebouwd. Deze zijn tijdelijk gemonteerd op het scherm langs de N11 ter hoogte van Hazerswoude-Rijnsdijk. Tijdens de proef werden achtereenvolgens een T-top en een drievoudige top met beide een lengte van 100 meter op het bestaande scherm geplaatst. Vervolgens zijn per schermtop gedurende een dag geluidsmetingen uitgevoerd op 24 waarneemposities achter het scherm. Op basis van de metingen en statistische berekeningen is op 8 waarneemposities achter het scherm het effect van beide schermtoppen bepaald.
De metingen zijn uitgevoerd tot een afstand van 50 meter vanaf het scherm. De T-top blijkt daar een additionele geluidsreductie van 2 dB(A) op te leveren beneden de zichthoek van de geluidsbron. De III top presteert minder, rond 1,3 dB(A). De geluidsreductie van de T-top wordt deels veroorzaakt door het feit dat de rand van het scherm een meter dichterbij de bron wordt gebracht en deels door de absorberende kern in de top die bepaalde geluidsfrequenties absorbeert. De drievoudige top presteert slechter en voldoet vooralsnog niet aan de eis van 2 dB(A). De geluidsreductie bij deze top wordt veroorzaakt door het feit dat er niet één maar drie randen zijn waar het geluid over af kan buigen.
Bron: Innovatie Programma Geluid, met dank aan Lotje van Ooststroom, Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde