Wethouder wil herrie vliegtuigen meten met geluidmeters Corus-terrein

Haarlems Dagblad, Coen Springelkamp, 26 november 2003

De meetwagen die Corus gebruikt voor het registreren van de eigen geluidsproductie moet ook worden ingezet om vliegtuiglawaai boven de gemeente Velsen te meten.

De apparatuur die wordt gebruikt voor het meten van de geluidsproductie van Corus moet ook worden ingezet voor het meten van geluidsoverlast van laag overkomende vliegtuigen. Daarvoor pleitte raadslid Johan van Ikelen van Velsen Lokaal gisteravond tijdens de raadscommissie ruimte en samenleving.

De gemeente Velsen moet zo een 'concreet wapen' in handen krijgen om zich beter te verdedigen tegen de fors toegenomen geluidsoverlast na opening van de Polderbaan. Sinds het in gebruik nemen van de vijfde baan van luchthaven Schiphol hebben inwoners van Velsen steeds meer last van herrie die wordt veroorzaakt door laag overkomende vliegtuigen. Hoewel het aantal telefonische klachten uit Velsen bij het officiŽle meldpunt geluidsoverlast Schiphol fors is toegenomen is vooralsnog niet objectief vast te stellen hoeveel geluid overkomende vliegtuigen in Velsen produceren. Het ontbreekt daarvoor, in tegenstelling tot andere gemeenten in de omgeving van de luchthaven, aan meetapparatuur.

Hoewel het college van burgemeester en wethouders graag op korte termijn meetapparatuur wil aanschaffen waarschuwde verantwoordelijk wethouder AnneMiek Korf (PvdA) dat de betreffende apparatuur wel ter discussie staat. ,,De meetresultaten worden niet door iedereen erkend'', aldus Korf. Desondanks wil het college graag dergelijke meetpalen op strategische plaatsen in Velsen opstellen.

Raadscommissielid Van Ikelen suggereerde daarop om te onderzoeken of de apparatuur die nu wordt gebruikt voor registratie van de mogelijke geluidsoverlast door Corus ook kan worden ingezet voor het meten van geluid van overkomende vliegtuigen. Dat is volgens hem niet alleen een goedkope oplossing, maar kan ook nog eens snel worden uitgevoerd. ,,Op het Sluiseiland staat al dergelijke apparatuur'', weet Van Ikelen.

,,We hebben nog geen verzoek van de gemeente gekregen om onze meetapparatuur beschikbaar te stellen'', laat een woordvoerder van Corus weten. Mocht het verzoek komen dan is er volgens hem 'wel een mouw aan te passen' om mobiele meetapparatuur in te zetten voor het meten van geluid veroorzaakt door overkomende vliegtuigen. ,,Mits het onze eigen meetwerkzaamheden niet verstoort.'' De vaste apparatuur die op het Sluiseiland staat opgesteld kan alleen stofconcentratie meten.

Wethouder Korf stelt vandaag, samen met buurgemeenten, de problematiek van geluidsoverlast veroorzaakt door vliegverkeer bij de provincie Noord-Holland aan de kaak.

Bron: http://www.haarlemsdagblad.nl, overgenomen met toestemming

 

home...