GroenLinks pleit voor concentratie luchtvaart op Schiphol

GroenLinks, 3 maart 2003

Op 3 maart presenteert GroenLinks op Lelystad Airport een plan voor de regionale en kleine luchtvaart in Nederland. Het plan 'En Schiphol is genoeg' bepleit concentratie van de luchtvaart. GroenLinks stelt maatregelen voor tegen de overlast die de regionale en kleine luchtvaart veroorzaakt.

Het aantal vluchten vanaf regionale luchthavens groeit hard, met name goedkope vakantievluchten. Daarmee groeit ook de geluidsoverlast in alle delen van Nederland. Ook de kleine (recreatieve) luchtvaart van de 12 kleine vliegvelden zorgt voor steeds meer hinder.

GroenLinks wil de luchtvaart concentreren op Schiphol, om te voorkomen dat heel Nederland te maken krijgt met extreme geluidsoverlast. Nederland is volgens GroenLinks te klein om zoveel vliegvelden nodig te hebben. De fractie wil alleen nog Maastricht en Lelystad als regionale vliegvelden ophouden. Maastricht specifiek voor de regionale markt, Lelystad voor een beperkt aantal kleinere vliegtuigen. Eelde zou slechts open mogen blijven voor de kleine luchtvaart (sportvliegtuigjes, parachutespringen). De regionale vliegvelden Rotterdam, Eindhoven en Twente moeten volgens GroenLinks rond 2010 sluiten. Ook moeten de meeste van de 12 kleine vliegvelden dicht.

Lees hier de reactie van het Platform Nederlandse Luchtvaart.

Bron: website GroenLinks, www.groenlinks.nl
De volledige nota van GroenLinks is hier te lezen.

home...