Kamervragen over geluidsoverlast A2 Maarssen

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 12 april 2002

In een brief aan de Tweede Kamer gaat de minister van Verkeer en Waterstaat, mw. Netelenbos, in op vragen van twee leden van de Tweede Kamer, Verburg en Eurlings, over geluidsoverlast van de A2, naar aanleiding van een informatieavond die 5 februari 2002 is gehouden in Maarssenbroek 

langdurige gezondheidsproblemen

Vraag: Bent u op de hoogte dat Rijkswaterstaat op de informatieavond heeft duidelijk gemaakt dat het wellicht nog 7 jaar duurt voor dat er een definitief einde komt aan de geluidsoverlast van de A2?
Antwoord:. Ja, ik ben hiervan op de hoogte. Tijdens de informatieavond is aangegeven dat de procedures naar verwachting in 2004 zijn afgerond en in 2007 een scherm kan worden geplaatst.

Vraag: Bent u op de hoogte van het feit dat nu reeds inwoners en met name kinderen door de geluidsoverlast gezondheidsproblemen hebben?
Antwoord: Op de informatieavond is dit probleem vanuit de inwoners naar voren gebracht.

gehoorbeschadiging?

Vraag: Deelt u de mening dat dit, mede met het oog op het risico van blijvende gehoorbeschadiging bij burgers, een onverantwoord lange periode is? Zo neen, waarom niet?
Antwoord: Gehoorbeschadiging treedt op indien er sprake is van een equivalent geluidsniveau binnenshuis over 24 uur van 70 dB(A) of meer gedurende elke dag van een jaar. Acute gehoorbeschadiging kan ontstaan door piekniveaus vanaf ongeveer 120 dB(A).

Bij de geluidsbelasting ten gevolge van de A2 is geen sprake van dergelijke geluidbelastingen. Dat neemt niet weg dat door mensen die nu overlast hebben, iedere periode als te lang wordt ervaren.

sanering en reconstructie

Vraag: Acht u het verantwoord dat in het overleg tussen gemeente, provincie en Rijkswaterstaat geschoven wordt met de hoogte van de toelaatbare decibellen, te weten het oprekken van de norm van 50 dB(A)? Zo ja, op grond waarvan acht u dit verantwoord?
Antwoord: Voor alle partijen geldt de Wet geluidhinder. Er is geen sprake van oprekking van de (voorkeurs)norm. De Wet geluidhinder maakt voor de normering onderscheid tussen verschillende situaties te weten: nieuwe situaties (aanleg van wegen), bestaande situaties (saneringssituaties) en reconstructies. Alleen bij nieuwe situaties geldt als voorkeursnorm een geluidbelasting van 50 dB(A). Voor bestaande situaties (zgn. saneringssituaties) die procedureel nog niet zijn opgelost, geldt een voorkeursnorm van 55 dB(A). Voor reconstructies is de toegestane geluidbelasting ervan afhankelijk of in het verleden een ontheffing van de norm is toegestaan, een zogenaamde hogere waarde. Volgens artikel 100 van de Wet geluidhinder geldt als voorkeursnorm de voor reconstructie heersende geluidbelasting. In datzelfde artikel wordt in het tweede lid aangegeven dat indien eerder een hogere waarde dan 50 dB(A) is vastgesteld, uitgegaan dient te worden van de laagste waarde van de heersende waarde en de eerder vastgestelde waarde. Dit houdt dus in dat voor situaties waarin in het verleden geen hogere waarde is vastgesteld de huidige waarde het uitgangspunt is. In Maarssenbroek zijn alleen de regimes voor sanering en 'reconstructie' van toepassing en zullen de voorkeursnormen zoals vermeld in de Wet geluidhinder gehanteerd worden. Aangezien er geen sprake is van een aanlegsituatie in de gemeente Maarssenbroek zal de, op die situatie van toepassing zijnde, voorkeursnorm van 50 dB(A) niet van toepassing zijn. In het kader van de saneringssituatie zal voor de wijk de Fazantenkamp uitgegaan worden van 55 dB(A) als voorkeursnorm. In het kader van de reconstructie situatie bij de wijken Zwanenkamp/Valkenkamp en Reigerskamp zal de heersende geluidbelasting de voorkeursnorm zijn. Voor de wijk Boomstede zal dit de in het verleden vastgestelde hogere waarde zijn.

oplossing snel nodig

Vraag: Is het zo langzamerhand niet de hoogste tijd dat Rijkswaterstaat op zeer korte termijn en daarmee derhalve vooruitlopende op de reconstructie van de A2, met provincie en gemeente tot overeenstemming komt zodat de huidige (overlast en gezondheid) problemen van veel inwoners van een aantal wijken in de gemeente Maarssen daadkrachtig worden opgelost ? Welke acties en inspanningen onderneemt u om oplossingen te realiseren?

Antwoord: De geluidsprocedures en de bestemmingsplanprocedures zijn naar verwachting afgerond in 2004. In de te voeren procedures zijn acties noodzakelijk van gemeente en provincie. Het is in ieders belang dat alle betrokken partijen de proceduretijd zo kort mogelijk houden en onnodige vertragingen voorkomen door prioriteit te geven aan deze procedure. Binnen Rijkswaterstaat hebben deze procedures de hoogste prioriteit. In overleg met alle betrokken partijen wordt gestreefd naar een parallelschakeling van de te volgen stappen. Des te eerder de procedures zijn afgerond, des te eerder zullen de benodigde maatregelen (in de zin van geluidsschermen en/of isolatie van de gevel) getroffen kunnen worden. Op de informatieavond van 5 februari 2002 is het jaartal 2007 genoemd omdat het definitieve scherm geplaatst zou moeten worden op de huidige rijbaan. Bij de reconstructie van de A2 wordt namelijk de rijbaan verschoven. Pas als het verkeer rijdt op de nieuwe verschoven rijbaan, kan de oude rijbaan worden gesloopt en kan het definitieve geluidsscherm worden geplaatst. Ik laat bezien welke consequenties een eerdere plaatsing van het geluidsscherm heeft.

Bron: website ministerie van Verkeer en Waterstaat (ingekort).

home...