Experiment met dubellaags Zoab op A27

Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 17 mei 2002
Aanvullingen van Jan Hooghwerff, M+P Raadgevende Ingenieurs

Rijkswaterstaat Directie Utrecht start eind mei een proef met geluidsabsorberend asfalt (dubbellaags ZOAB). Op het traject Utrecht - Almere wordt ter hoogte van Hilversum een proefvak van 900 meter neergelegd. Doel van de proef is het testen van de duurzaamheid van het asfalt en het geluidsreducerend vermogen. Tevens is Rijkswaterstaat zeer geïnteresseerd in de verdere toepassingsmogelijkheden op snelwegen in Midden-Nederland waar geluidsproblematiek speelt. Voor de demonstratie was grote belangstelling. Meer dan 150 personen hadden een deel hun nachtrust er voor over om er getuige van te zijn.

wat is hier nieuw aan? 

  1. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale machine die de twee afzonderlijke poreuze lagen in één werkgang kan aanleggen. De twee lagen worden warm-in-warm aangelegd. Gebruik is gemaakt van een machine van de firma Kirchner, die in Duitsland gebruikt wordt voor de aanleg van dicht asfaltbeton. Op meerdere plaatsen in Nederland worden proeven gedaan met dubbellaags ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton). Het dubbellaags ZOAB wordt normaliter in twee lagen aan gelegd. De eerste laag is een 'normale' ZOAB-laag met daarop een 2 à 3 cm dunne toplaag. Bij de proef op de A27 worden de twee lagen asfalt in een keer aangelegd over een breedte van 8 meter. De kosten van dit bijzonder 'geluidsarme' asfalt liggen ongeveer 2 keer zo hoog als normaal ZOAB.
  2. Voor de toplaag is gebruik gemaakt van het product Zeer Stil Asfalt (ZSA) dat een fijnere gradering en textuur heeft dan de gebruikelijke toplaag van 2-laags ZOAB. 
  3. Deze warm-in-warm technologie wordt voor het eerst aangelegd op een gedeelte van het hoofdwegennet waar het door verkeer volledig belast gaat worden.

wat wordt er van verwacht? 

  1. De verwachting is dat deze technologie een positief effect heeft op de duurzaamheid van 2-laags ZOAB.
  2. Door de warm-in-warm methode wordt de periode van het jaar waarin 2-laags ZOAB aangelegd kan worden, verruimd. Ook onder minder gunstige weersomstandigheden kan het aangelegd worden. 
  3. Door gebruik te maken van een fijnere en dunnere toplaag wordt een nog hogere geluidreductie verwacht dan dat van standaard 2-laags ZOAB. De conventionele methode levert qua duurzaamheid incidenteel problemen op, omdat de dunne toplaag te snel afkoelt en daardoor het niet de gewenste structuur krijgt (met als gevolg losraken steentjes).

In het kader van het Innovatieprogramma Geluid zal het wegvak uitgebreid gemonitord worden op geluidtechnische en civieltechnische eigenschappen. Dat wordt gedaan door middel van microfoons langs de snelweg en een speciaal voertuig dat over de weg rijdt.Tevens onderzoekt Rijkswaterstaat of op basis van de uitkomsten van deze proef dit type asfalt op meerdere plaatsen in de provincie Utrecht kan worden gebruikt.

Bron: via Nieuwsbank, met aanvullingen door Jan Hooghwerff

home...