Hanen in beslag genomen, eigenaar voor de rechter

Haarlems Dagblad, januari 2002

Er is opnieuw gedonder met de hanen van de 75-jarige Haarlemmer Gerard Holwerda. Een vorige lichting dreef bewoners van Schalkwijk lang tot wanhoop door op onchristelijke tijden luidkeels te kraaien, totdat de politie ze wegvoerde. Maar nu is de bejaarde bewoner van de Brusselstraat zelf boos.

Twee hanen van Haarlemmer Gerard Holwerda zijn in beslag genomen door de politie. Holwerda heeft nog wel zijn geit Truus. 


Foto: United Photos de Boer/Marisa Beretta

Vorige week vrijdag namen agenten tot zijn verontwaardiging de hanen in beslag, die tussen de kippen rondscharrelden op het grasveldje voor zijn woning. Volgens de politie verblijven ze nu op een kinderboerderij.

Het was voor de tweede keer dat de politie ingreep. In 2000 haalden agenten ook al hanen weg na klachten van omwonenden over geluidsoverlast. Holwerda: ,,En per ongeluk een kip, terwijl iedereen het verschil kan zien. De kip kwamen ze later terugbrengen.'' Holwerda kreeg toen de waarschuwing dat het definitief afgelopen moest zijn met de overlast. Voor het akkefietje in 2000 moet de bejaarde binnenkort voorkomen bij de rechter.

Holwerda meent dat de politie het boekje te buiten is gegaan door de hanen zonder waarschuwing te 'ontvoeren'. Volgens de politie wist de man wat de gevolgen zouden zijn als de beesten weer de buurt weer zouden gaan wakker kraaien. Maar de Schalkwijker vindt het geen manier van doen, om zo geniepig te werk te gaan.

Of hij zijn hanen mist? ,,Natuurlijk mis ik ze. Ze sliepen altijd met z'n tweeŽn naast elkaar op de waslijn. Het waren mooie hanen.''

Holwerda vindt dat hij het niet kan helpen dat de dieren de buurt wakker kraaiden. Wat had hij dan moeten doen, ze vangen en in een verduisterd hok zetten? Onmogelijk. De hanen lieten zich niet vangen, en als het al was gelukt, was er geen hok om ze in te zetten. ,,Die is helemaal gesloopt door de geit.'' De 75-jarige gebaart naar de boosdoener met de naam Truus, die in de omheinde achtertuin van de Schalkwijker verblijft.

Bovendien was het toch niet zijn fout dat de hanen op de wereld zijn gezet. ,,Ik kan er toch niets aan doen als de kippen ergens een ei leggen en er komt een haan uit? Ik heb trouwens al tien keer tegen ze gezegd dat ze 's morgens niet zo vroeg moeten kraaien, maar ze luisteren niet. En nou moet ik bij de rechter voorkomen en niet de hanen.''

Holwerda meent dat de mensen die bij de politie hebben geklaagd over de dieren sterk overdrijven. Maar bewoners van de flat pal achter de woning van de kippenhouder denken daar anders over. Het bloed stijgt onmiddellijk naar het hoofd van een van hen als haar naar de hanen van Holwerda wordt gevraagd. Ze kan Holwerda wel wurgen, net als volgens haar 56 andere gezinnen, die een handtekeningenlijst ondertekenden. ,,Ik had vandaag een vrije dag en ik heb voor het eerst in twee jaar 's goed uitgeslapen. Ik kreeg er hoofdpijn van, elke dag. Sommige bewoners van deze flat hebben op een stretcher geslapen aan de andere kant van hun woning, om de hanen niet te hoeven horen.''

In zijn kleine rijtjeswoning, beneden aan de flat, moet Holwerda een beetje grinniken. De flatbewoners hebben het nog niet door, maar tussen de kippen stapt stiekem nog een haan. Het is een jong exemplaar, dus kraaien doet hij nog niet zo erg. Maar daar kan binnenkort verandering in komen, weet de 75-jarige. Dan betrekt zijn gezicht weer, als hij terugdenkt aan de twee door de politie in beslag genomen dieren. ,,Het waren mooie hanen'', zegt hij nog maar eens.

Bron: Haarlems Dagblad, overgenomen met toestemming 

home...