Rijkswaterstaat, 30 augustus 2001
Rijkswaterstaat gaat in het voorjaar van 2002 samen met het bedrijfsleven drie innovatieve maatregelen tegen wegverkeerslawaai demonstreren en testen. Dat maakte Directeur Uitvoering van Rijkswaterstaat ir. Peter Kieft vandaag tijdens een internationale conferentie over geluid in Den Haag bekend. Het gaat om drie winnende ontwerpen van de prijsvraag .Geluid. in het kader van het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst, dat nieuwe mogelijkheden zoekt om de mobiliteitsproblemen in Nederland te verbeteren.
Met de prijsvraag Geluid wil Rijkswaterstaat zicht geven op een toekomst met minder geluidshinderproblemen door wegverkeer. De markt kon deelnemen aan de prijsvraag door innovatieve ideeën voor geluidsreductie in te sturen. Bedrijven konden oplossingen zoeken in maatregelen aan de bron, in de overdracht of bij de ontvanger. De prijsvraag kende twee wedstrijdcategorieën: maatregelen voor de korte termijn en ideeën voor de langere termijn. In totaal leverde de prijsvraag 21 waardevolle inzendingen op.
In de wedstrijdcategorie met maatregelen voor de korte termijn wees de jury o.l.v. emeritus hoogleraar Akoestiek aan de Katholieke Universiteit Leuven, prof. Dr. André Cops, in willekeurige volgorde de volgende drie winnaars aan:
In de categorie met ideeën voor de langere termijn werden ZOEFMAT van Omegam, COSITRANS van Heijmans Infrastructuur en Milieu BV en Alles een Niveautje Hoger van Nelissen Ingenieursburo BV uitgekozen. Deze ideeën worden tijdens de demonstratie in het voorjaar van 2002 audiovisueel gepresenteerd aan het publiek.
Wegen naar de Toekomst is een innovatieprogramma van Verkeer en Waterstaat. Dit programma geeft impulsen aan bereikbaarheidsproblemen in dialoog en samenwerking met externe partners, zoals het bedrijfsleven, belangenorganisaties, kennisinstituten en weggebruikers. In 1999 ontwikkelde Wegen naar de Toekomst samen met deze partijen toekomstvisies voor 2030. De eerste stappen op weg naar deze toekomstvisies worden dit jaar opgeleverd in de pilots van Wegen naar de Toekomst.
Bron: via Nieuwsbank