Arbeidsomstandigheden rubberindustrie ver onder de maat

FNV Bondgenoten, 27 april 2001

Het is matig tot slecht gesteld met de arbeidsomstandigheden in de rubberindustrie, waar onder andere bedrijven als Vredestein en fabrieken voor de auto-industrie onder vallen. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van de Arbeidsinspectie. Werknemers staan vooral bloot aan teveel geluid en de fysieke belasting is te hoog omdat mensen te veel en te vaak moeten tillen. Slechts JJn van de 33 onderzochte bedrijven werd 'in orde' gevonden.

FNV Bondgenoten is, net als de Arbeidsinspectie, geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. Bestuurder Chris van Bokkum: 'We weten dat de instroom in de WAO als gevolg van lichamelijke klachten hoog is, zo'n 33 %, dus wat dat betreft zijn de uitkomsten van het onderzoek te verklaren. Maar dat het zo erg gesteld is, hadden we niet verwacht. Er moet snel wat gebeuren, want het kan niet zo zijn dat bedrijven maar aan kunnen blijven modderen en dat werknemers daardoor ongewild in de Ziektewet of zelfs in de WAO belanden. We zullen binnenkort met onze leden actieplannen maken, die we aan de werkgevers voor zullen leggen.'

De Arbeidsinspectie liet maar liefst 5 keer het werk stilleggen vanwege direct gevaar als gevolg van onveilige machines. Het is het zwaarste middel dat de Arbeidsinspectie in kan zetten. Uit ongevallencijfers blijkt dat er regelmatig ernstige ongevallen met machines gebeuren. Daarnaast deelde de AI 99 waarschuwingen uit en legde twee keer een boete op aan bedrijven die nog steeds geen Risico Inventarisatie en Evaluatie hebben, alhoewel dat al sinds 1994 verplicht is. 

geen geluidmetingen

Meer dan de helft van de bedrijven heeft nog steeds geen geluidmetingen laten doen, terwijl dat al meer dan 10 jaar verplicht is. Van Bokkum: 'Als je een rubberfabriek inloopt, heb je het idee dat je 20 jaar in tijd terug gaat. Er wordt nauwelijks nog in ge´nvesteerd. De winstmarges zijn klein, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de gezondheid van werknemers.' Er werken ongeveer 4000 mensen in de rubberindustrie bij in totaal 50 bedrijven.

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie in de rubberindustrie maakt deel uit van een breder project. In 2001 neemt de AI de arbeidsomstandigheden in de aardolie- en chemie-industrie, in de kunststofsector en de rubberindustrie onder de loep. Daarbij wordt met name gekeken naar werkdruk, tillen en een specifiek onderwerp per sector. Voor de rubber was dat geluid.

Bron: via Nieuwsbank

home...