Kabinetsstandpunt NVVP

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat presenteerde op 21 mei 2001 het kabinetsstandpunt voor het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan 2001- 2020 tijdens het NVVP congres .Kiezen voor vernieuwing.. Het kabinetsstandpunt is het voorstel aan de Tweede Kamer over het verkeers- en vervoersbeleid voor de komende 20 jaar. 

Kernpunten uit dit beleid zijn: 

De combinatie van deze oplossingen verbetert de bereikbaarheid, veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving in ons land.

In oktober 2000 is het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan beleidsvoornemen (Deel 1) gepresenteerd. Hierop zijn reacties en adviezen ontvangen tijdens de inspraak-periode. Deze zijn samengevat in Deel 2 van het NVVP. Met het kabinetsstandpunt (Deel 3) reageert het kabinet op de inspraakreacties en geeft het haar visie op het verkeers- en vervoersbeleid tot 2020. De Tweede Kamer behandelt het voorstel naar verwachting in de loop van dit jaar.

uitbreiding

De capaciteit van de infrastructuur wordt uitgebreid daar waar knelpunten blijven. Uitgangspunt hierbij is dat deze uitbreiding plaatsvindt langs bestaande tracé.s en dat er alleen bij uitzondering nieuwe tracé.s worden aangelegd. Al deze maatregelen leiden er toe dat de automobilist 25 procent minder lang in de file staat.

leefomgeving

Het kabinet hecht belang aan de kwaliteit van de leefomgeving en veiligheid. De doelstellingen zijn ambitieus. De mobiliteit zal de komende jaren met ongeveer 30 procent toenemen. Voor het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving werkt Verkeer en Waterstaat nauw samen met Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Dankzij nieuwe technieken daalt de uitstoot van schadelijke stoffen in het verkeer en worden er oplossingen gevonden voor de geluidsproblematiek van verkeer en vervoer. Er zijn al proeven met wegdek die een geluidsreductie laten zien van 7 tot 13 decibel. Het Innovatieprogramma van Verkeer en Waterstaat 'Wegen naar de Toekomst' zoekt samen met het bedrijfsleven naar dit soort vernieuwingen.

reactie Natuur en Milieu

De stichting Natuur en Milieu is ernstig teleurgesteld over het kabinetsbesluit over het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan Het kabinet stelt volgens de stichting de verkeerde prioriteiten. Terwijl het NVVP bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid zegt te verbeteren, is er alleen een financiële dekking voor de bereikbaarheid, lees grootschalige infrastructuur. Er is niet voorzien in de noodzakelijke investeringen voor leefbaarheid en verkeersveiligheid.

Het NVVP, dat het beleid voor de komende twintig jaar vastlegt, mikt nog steeds eenzijdig op uitbreiding van het autoverkeer, aldus Natuur en Milieu. Het wegennet moet beter worden benut en wordt fors uitgebreid, met ook nog eens reservering van brede stroken langs snelwegen voor toekomstige wegverbredingen. De tachtig miljard gulden die het kabinet becijfert voor de 'bereikbaarheid' (de infrastructuur) tot het jaar 2010, is financieel gedekt.

Voor de andere twee pijlers van het NVVP, leefbaarheid en verkeersveiligheid, zijn ook grote bedragen nodig, maar die zijn volgens de Stichting Natuur en Milieu niet gedekt. Ter bestrijding van de toenemende geluidhinder is vijf miljard gulden nodig.

Bron: via Nieuwsbank, ingekort

home...