Vliegbasis Eindhoven bewaakt vliegroutes

Ministerie van Defensie, 6 juni 2001

De vliegbasis Eindhoven beschikt sinds 5 juni 2001 over een Routebewakingssysteem (RBS). Dit RBS is het resultaat van het samenwerkingsverband tussen Koninklijke Luchtmacht en Eindhoven Airport, het burgervliegveld. Het systeem speelt een belangrijke rol bij de afhandeling van geluidhinderklachten en verschaft informatie over ondermeer de route en hoogte van vliegtuigen binnen het door de verkeersleiding van de vliegbasis Eindhoven gecontroleerde gebied.

Het Routebewakingssysteem werd in gebruik gesteld door kolonel J.J. Franken, commandant van de vliegbasis Eindhoven en Drs. B. de Boer, directeur van Eindhoven Airport. Drs. de Boer gaf daarbij aan dat hij hoopte dat het RBS bijdraagt aan het creëren van het draagvlak voor Eindhoven Airport en de vliegbasis in de omgeving.

klagers kunnen vliegroutes bekijken

Het RBS is een gevolg van de regionale overeenkomst, die onder andere tussen Eindhoven Airport, een aantal gemeenten en de Belangenvereniging Omwonenden Welschap is gesloten. In deze overeenkomst zijn richtlijnen over het civiele vliegverkeer vastgelegd. In de overeenkomst is ook bepaald dat mensen die klachten indienen de mogelijkheid geboden wordt zelf de gevlogen route en hoogte van een vliegtuig te komen bekijken. Dit kan dankzij het RBS-systeem. 

Vooralsnog wordt met het RBS een proef voor een periode van twee jaar ondernomen. Daarna wordt het systeem geëvalueerd. Het systeem is ondergebracht in het Basis Informatiecentrum van de vliegbasis.

Bron: via Nieuwsbank

home...