NSG: Vrij baan voor traumaheli’s

Nederlandse Stichting Geluidhinder, Delft, 19 november 2001.  

Minister Pronk (milieu) wijzigt de Wet milieubeheer zodanig dat helikopters ongelimiteerd ingezet kunnen worden voor levensreddende acties. Tevens maakt hij het mogelijk dat de vier helitraumacentra in Nederland probleemloos kunnen kiezen voor de stationering van een helikopter in de onmiddellijke nabijheid van deze ziekenhuizen. De NSG zet echter vraagtekens bij de noodzaak om deze traumaheli’s in bewoond gebied te stationeren. Zij dringt er daarom bij minister Pronk op aan om daar een onderzoek naar in te stellen.

De NSG is van mening dat een helikopter een nuttig en noodzakelijk instrument is om levensreddend werk te verrichten. Zij vindt dat helikopters voor dat doel uiteraard onbeperkt moeten kunnen worden ingezet. Maar, de NSG ziet de helikopters bij voorkeur gestationeerd op locaties die zo min mogelijk milieubelastend zijn, zonder dat overigens de gewenste onbelemmerde inzetbaarheid in het geding komt. Zonodig met inzet van extra financiële middelen.

Onderzoek De NSG dringt daarom aan op onderzoek naar de noodzakelijkheid van stationering van helikopters bij de traumacentra. Als de helikopters bijvoorbeeld gestationeerd kunnen worden op luchthavens, zoals in Rotterdam al het geval is, betekent dat een forse beperking van de geluidsoverlast. Bovendien is het veel veiliger en kan makkelijker gekozen worden voor locaties met een goede landelijke dekking.

Verstoring nachtrust Het gebruik van helikopters in bewoonde gebieden brengt uiteraard geluidsoverlast met zich mee. Avond- en nachtvluchten leiden bovendien tot slaapverstoringen en ontwaakreacties. Niet alleen bij direct omwonenden van traumacentra en bewoners van woonwijken waar een helikopter overheen vliegt, maar ook bij de ziekenhuispatiënten. Minister Pronk verwacht dat de negatieve invloed van avond- en nachtvluchten op de bestaande milieutoestand rond de traumacentra van beperkte omvang is. Gelet op de klachten van omwonenden deelt de NSG dat standpunt niet. Zij wijst er ook op dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens recent heeft uitgesproken dat nachtelijke vluchten een inbreuk zijn op het ‘basisrecht’ op nachtrust van de bevolking.

Noot: zie ook het artikel van Frits Bolt over dit onderwerp.

home...