Luchtmacht oefent nachtvliegen in Noorwegen

Ministerie van Defensie, 14 november 2001

Acht F-16 jachtvliegtuigen van het 322-Squadron van de vliegbasis Leeuwarden oefenen tot het eind van de maand op de vliegbasis Sola in Noorwegen. De toestellen zijn naar ScandinaviŽ afgereisd om met name het vliegen in het donker te beoefenen. Eerstdaags zullen vliegtuigen van het Leeuwarder 323-Squadron om dezelfde reden gaan oefenen op een Amerikaanse basis in Duitsland. Door te oefenen in het buitenland wordt de geluidsoverlast als gevolg van het zogenoemde "nachtvliegen" verminderd.


archieffoto: Peter Rhebergen

De oefening in Noorwegen begon afgelopen maandag en eindigt met de terugkeer van het detachement op 26 november. De deelnemende F-16's maken dagelijks drie vluchten in de (na)middag en avond. Bij de oefening in Sola zijn, naast de F-16's van de vliegbasis Leeuwarden, ook een Fokker 60 en een C-130 Hercules betrokken. Dit zijn transportvliegtuigen van het 334-Squadron van de vliegbasis Eindhoven. Het detachement in Noorwegen bestaat uit 75 luchtmachtmilitairen.

Vliegen in het donker wordt in luchtmachttermen aangeduid als "nachtvliegen". Het belang hiervan is de afgelopen jaren gestegen. Dit is bij de Nederlandse F-16's ondermeer het gevolg van de introductie van nachtzichtapparatuur, de zogenoemde "night vision goggles", en de modernisering van de F-16 in het kader van het Mid-Life Update programma. Als gevolg hiervan moeten naar verhouding meer trainingsvluchten in het donker worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat de geluidsnormen op de Nederlandse vliegbases worden overschreden, oefent de luchtmacht regelmatig in het buitenland. 

Bron: via Nieuwsbank

home...