juni 2000

Engelse restaurants lawaaiig?

Enkele metingen door een onbekende Engelsman laten zien dat het geluidsniveau in moderne Engelse restaurants erg hoog kan zijn. Als het druk is zouden de kelners moeten overwegen om gehoorbescherming te gaan dragen om gehoorbeschadiging te voorkomen.Ook personen die regelmatig uit eten gaan zouden er verstandig aan doen om hun oordopjes mee te nemen.  

Het onderzoeksteam heeft de lunch gebruikt in een aantal van de beste restaurants in hartje Londen. Ook zijn een aantal pubs en wijnbars bezocht. Bij elk bezoek zijn minimaal 10 geluidsmetingen verricht, met intervallen van telkens 5 minuten. De resultaten zijn verbazingwekkend.Volle restaurants die volgens de huidige mode een kale betonnen vloer en dito plafond bezitten kunnen enorm lawaaiig zijn. Het geluid van de levendige conversatie wordt teruggereflecteerd in de ruimte, waarbij weinig energie verloren gaat. In geen enkele van de negen bezochte restaurants werd muziek gespeeld, maar toch was het gemiddelde geluidsniveau tijdens de metingen in 4 van de restaurants hoger dan 88 dB(A). In een restaurant aan het West End werd een piekwaarde van 97 dB(A) gemeten. 

Merkwaardig is dat deze waarde overeenkomt met de categorie "Varkensstal tijdens voedertijd" uit officiŽle Britse "Noise at Work Regulations". 

Bron: New Scientist

volgende....