Nieuws mei 2018

jaargang 19, nr 5

Hier komen artikelen voor het volgende nummer van Geluidnieuws. Komt u af en toe weer kijken? De deadline voor het aanleveren van artikelen en advertenties is 25 april.


WEGVERKEER


Wegdeklabel

Nederland heeft een nieuwe primeur. Er is er nu ook een label voor wegdekken. Levensduur, veiligheid, geluid en rolweerstand krijgen allen een cijfer A t/m G.
Lees verder

Elektrische truck

Volvo Trucks introduceert de eerste geheel elektrische truck voor commercieel gebruik. De actieradius is 300 km.
Lees verder

Bewonersparticipatie

Voor de verbreding van de A58, betrekt Rijkswaterstaat in een vroeg stadium omwonenden om mee te denken. Er kwamen goede ideeën bij de eerste bewonersavond.
Lees verder

GPP knelpunt

Bewoners bij de A67 willen een geluidswal. Er blijkt ook een GPP-knelpunt te zijn. Rijkswaterstaat onderzoekt eerst een GPP-verhoging.
Lees verder

Actieplan met gevelisolatie

De provincie Noord-Brabant kijkt in haar actieplan niet alleen naar stil asfalt, maar bewoners kunnen ook subsidie krijgen voor gevelisolatie.
Lees verder

Klinkers of asfalt

De gemeente Haarlem mag doorgaan met het vervangen van 'monumentale' maar luide klinkers voor asfalt op de Dreef. Zonde, volgens sommigen.
Lees verder

Zingende snelweg

Bij het Friese Jelsum werden ribbels in de weg gezet waardoor je het Friese volkslied hoort. Na vele klachten van omwonenden ging het na één dag weer weg.
Lees verder


WETGEVING


Aftrek 110g

Bij wegverkeer wordt volgens artikel 110g Wgh een aftrek toegepast. Die aftrek is 3 en 4 dB bij geluidbelastingen van 56 en 57 dB. Via een wetswijziging blijft dit ook na 1 juli zo.
Lees verder


LUCHTVAART


Helikopter bij natuur

Een brandbrief aan de provincie Noord-Brabant om aandacht voor het grote aantal ontheffingen voor recreatieve helikoptervluchten bij natuurgebieden.
Lees verder

Lelystad Airport

De nieuwe MER is orde bevonden. Het ministerie kan in 2020 het nieuwe Lelystad Airport openen. Wel zijn er kanttekeningen genoemd en de actiegroepen beraden juridische stappen.
Lees verder

'Anticiperend handhaven'

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) moet van de rechter beter onderbouwen waarom ze niet optreedt wegens het niet nakomen van afspraken. Een handhavingsplicht is er echter niet.
Lees verder


OMGEVING


Vogelverjaagtraktor

Omwonenden gek van het onophoudelijke lawaai van een traktor. Die moet voorkomen dat vogels gaan nestelen op een nieuwbouwlocatie.
Lees verder

Hardleerse herriemaker

Een hardleerse 31-jarige man in Den Helder is voor de 3e keer in 5 maanden zijn geluidsinstallatie kwijt geraakt.
Lees verder


SCHEEPVAART


Metingen voor walstroom

Nijmegen gaat met acht sensoren data verzamelen over de luchtkwaliteit en het geluid aan de Waalkade. Het doel is het effect is van walstroom te bepalen.
Lees verder