Minder evenementen Zwolle wegens rechtszaken geluidoverlast

redactie, december 2015

Afgelopen jaar zijn er diverse rechtzaken geweest vanwege geluidoverlast van evenementen bij Zwolle. De gemeente heeft voor 2016 daarom minder evenementen vastgesteld, aldus ZwolleNu.

Dance

In 2016 zullen geen nieuwe dance-evenementen in Park de Wezenlanden komen. Tussen 26 april en 5 mei staat de gemeente op het parkeerterrein van de IJsselhallen nog maar twee, in plaats van drie, dance-evenementen toe. Bij de Wijthmenerplas is de situatie nog niet helemaal duidelijk. In november werd wel bekend dat het veel bekritiseerde dancefestival Hardshock van de Wijthmenerplas naar Almere verplaatst, omdat daar meer (geluid)mogelijkheden zijn. Naast het Wildness Festival op 4 juni, staan twee nieuwe evenementen gepland van High Energy Events van John Althoff op 14 en 15 mei. Wat de twee nieuwe evenementen inhouden en of het hier ook om dance gaat, willen zowel Althoff als de gemeente niet vertellen, zo schrijft De Stentor.

Vaker meten, minder bastonen

De Raad van State heeft tevens bepaald dat er vaker geluidsmetingen moeten worden gedaan tijdens evenementen bij de Wijthmenerplas. Daarmee moet geluidsoverlast voor omwonenden worden voorkomen, aldus RTV Oost. Door vaker metingen uit te voeren is er zo goed als geen ruimte meer voor hoge pieken in bijvoorbeeld zware bastonen en hoge geluiden, die overlast kunnen veroorzaken. De metingen werden tot nu toe elke vijf minuten gedaan. De Raad van State heeft nu bepaald dat elke minuut metingen gedaan moeten worden.

 

Bronnen: ZwolleNu, De Stentor, RTV Oost