Ultrasoon geluid wapen tegen blauwalg Zoetermeer

Gemeente Zoetermeer, december 2015

Zoetermeer en het hoogheemraadschap van Rijnland gooien als eerste in Nederland een nieuw wapen in de strijd tegen de blauwalg in de Zoetermeerse Plas, ook wel de Noord Aa genoemd. Blauwalg komt op warme dagen steeds vaker voor in zwemwater en is slecht voor de gezondheid. Het Zoetermeerse bedrijf LG Sonic pakt het probleem aan met een nieuw systeem dat is gebaseerd op ultrasone geluidsgolven. Het is een van de initiatieven van Zoetermeer dat innovatieve technologie volop stimuleert.

LG Sonic heeft een milieuvriendelijk systeem ontwikkeld om het algenprobleem tegen te gaan. Dit door zonne-energie aangedreven drijvend platform, genaamd de MPC-Buoy, meet continu de waterkwaliteit om vervolgens ultrasone geluidsgolven op maat uit te zenden. Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijd 50 MPC-Buoys geleverd aan waterbedrijven in onder andere Azerbaidjan, Colombia, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Japan, Canada en Ierland.

Weer volop genieten van veilig zwemwater

Wethouder Robin Paalvast (Groen): 'We gaan bij de Noord Aa voortvarend aan de slag om dit probleem op een natuurvriendelijke manier tegen te gaan. Zodat Zoetermeerders op zomerse dagen weer volop kunnen genieten van veilig zwemwater. Bovendien is dit sonarsysteem een mooi voorbeeld van toegepaste innovatie in Zoetermeer. Ik ben benieuwd naar de resultaten!'

De komende twee jaar voert het Hoogheemraadschap van Rijnland een watersysteemanalyse uit om te komen tot een structurele aanpak van de waterkwaliteit en verbetering van kennis op dit vlak. Daarbij gaat het zowel om de aanpak van blauwalgen binnen heel Rijnland als de visie op de lokale aanpak in Zoetermeer. Hoogheemraad Martine Leewis: 'Rijnland vindt het belangrijk om in samenwerking met onze omgeving te onderzoeken welke methode het beste werkt om blauwalg te bestrijden. We willen immers samen werken aan een goede waterkwaliteit en recreatie mogelijk maken. Als deze innovatieve methode werkt, kan het ook breder worden toegepast in Rijnlands werkgebied.'

LG Sonic-directeur Yousef: 'Nederland wordt internationaal gezien als een voorbeeld op het gebied van waterbeheer en -behandeling. Een goed referentieproject in onze thuismarkt is iets waar veel potentiële partners in geïnteresseerd zijn. Als Zoetermeers bedrijf zijn wij dan ook ontzettend trots dat ons eerste project in Nederland in recreatiegebied Noord Aa gaat plaatsvinden'. 'Ons doel voor het eerste jaar is om inzicht te krijgen in de waterkwaliteit in de Noord Aa, en daarom zullen wij veel metingen gaan verrichten', aldus microbioloog Lisa Brand van LG Sonic. 'We verwachten dat de algengroei in de zomer van 2016 veel lager zal zijn dan afgelopen jaren, maar het is niet te voorkomen dat er komende zomer nog algen zullen voorkomen. Het ecosysteem komt beter in balans naarmate onze systemen langer werken. In de praktijk betekent dit dat over de jaren heen de resultaten steeds beter worden'.

 

Bron: Gemeente Zoetermeer