Gemeente Woerden naar rechter tegen geluidwal A12

Redactie, 21 december 2015

De gemeente Woerden stapt naar de rechter om de aanleg van een geluidwal langs de A12 ter hoogte van Harmelen te blokkeren, berichten onder andere het AD en RTV Utrecht. De belangrijkste reden is dat de gemeente niet vindt dat de geluidwal de problematiek in de wijk Veldhuizen oplost. Daarnaast vindt de gemeente de wal een inbreuk op het open karakter van het landschap. Overigens pleitte dezelfde gemeente onlangs bij de minister voor het verlagen van de snelheid op de A12. Onder andere vanwege geluidsoverlast.

Verouderd onderzoek

De geluidwal wordt aangelegd om het geluid vanwege de A12 op de wijk Veldhuizen te reduceren. De geluidonderzoeken die in opdracht van de provincie Utrecht zijn uitgevoerd voor de onderbouwing van aanleg van deze geluidwal zijn gedateerd. Deze stammen uit midden jaren '90. Woerden wil daarom een nieuw geluidonderzoek laten uitvoeren. Als de resultaten van dit onderzoek erg afwijken van de eerder onderzoeken bewijst dat volgens de gemeente dat de beslissing voor de aanleg van de geluidwal is gebaseerd op ondeugdelijke informatie.

Geluidwal bedreiging voor landschap en natuur

Naast de gemeente zijn ook natuurorganisaties tegen de aanleg van de geluidwal. Buiten landschapsvervuiling is men bang dat de nieuwe geluidwal de bouw van meer woningen in het Groene Hart mogelijk maakt.

 

Bron 1: RTV Utrecht

Bron 2: AD