Strengere geluidnormen Megabase pakt goed uit

Redactie, juni 2015

De voorzieningenrechter in de provincie Overijssel heeft geoordeeld dat de geluidsgrenzen die de gemeente Zwolle hanteert voor het Megabase festival te ruim zijn. De rechter stelt vast dat verweerder in zijn overwegingen om de geluidnormen uit de Beleidsregel toe te staan vrijwel geen aandacht heeft geschonken aan de belangen van omwonenden.

Afbouwperiode

De gemeente was op zich van mening dat op de locatie van het festival in de toekomst al geen festivals meer mogen plaatsvinden, maar voor bestaande festivals gold een afbouwfase tot uiterlijk 1 januari 2017. De rechter vind het opmerkelijk dat de gemeente in deze overgangsperiode niet wil aansluiten bij de lagere normen die elders in de gemeente zijn gehanteerd, waar bovendien minder woningen in de buurt staan.

In de voorlopige voorziening heeft de rechter een 5 dB strengere norm opgelegd dan in de voorschriften van de gemeente was opgenomen:

  • LA,eq (5 minuten): 75 dB(A)
  • LC,eq (5 minuten): 90 dB(C).

Reacties veelal positief

Ingrid Petiet van het Comité Herrie uit de Stad in Zwolle is tevreden. Zij geeft aan dat de geluidsoverlast van het festival een stuk minder is na de door de rechter opgelegde verlaging van de geluidssterkte. Volgens dagblad De Stentor heeft het lagere volume ook niet tot ontevreden gezichten op het festivalterrein zelf geleid. Dat was in eerste instantie een vrees van de organisatie. Organisator John Althoff laat aan de krant weten dat op het terrein iedereen blij is en dat het geluidsniveau wat hem betreft niet te laag is.

Eén van de DJ's op het festival, Digital Punk, laat in een nummer duidelijk weten dat hij er anders over denkt. In het nummer gebruikt hij geluidsfragmenten uit een reportage van RTV Oost die in aanloop naar het festival werd gemaakt. Daarin vertellen de buurtbewoners over de overlast die zij ervaren door de muziek. De dj antwoordt met dreunende bassen en stevige beats. Na ongeveer anderhalve minuut barst het nummer helemaal los en gaat ook het publiek uit z'n dak, zo schrijft RTV-Oost.

 

Bronnen: De Stentor (1), De Stentor (2), RTV-Oost, Rechtspraak