Beiaardier geweerd uit gemeentehuis

Redactie, maart 2015

Beiaardier Jan Broersma uit Briltil mag niet meer spelen op het carillon in het gemeentehuis van Grootegast. Dat heeft het gemeentebestuur besloten na klachten van de ambtenaren. Die vinden dat ze vanwege de herrie hun werk niet kunnen doen als Broersma het klokkenspel bespeelt, zo schrijft RTV Noord.

Broersma bespeelt al vijf jaar op onregelmatige tijden het carillon in de toren van het gemeentehuis. Soms een half uur, soms een uur lang. Volgens de woordvoerder is er niks aan te merken op de muzikale kwaliteiten van Broersma, maar gaat het puur om het hoge geluidniveau.

De gemeente stelt dat het carillon eigendom is van de gemeente Grootegast en als eigenaar kan de gemeente bepalen hoe er gebruik van het carillon mag worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met het welzijn van de medewerkers. De gemeente sluit handmatige bespeling van het klokkenspel niet helemaal uit. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals feestdagen, kan de gemeente besluiten dat er wel gespeeld mag worden.

Beiaardier Broersma is not blij. In een pittige brief aan de gemeente schrijft hij dat hij op een 'tamelijk onbeschofte manier' aan de kant is gezet.

Bron: RTV Noord