Hardinxveld-Giessendam: Maatregelen Betuweroute wellicht nodig

Gemeente Hardinxveld-Giessendam, 5 februari 2014

De Milieu Effect Rapportage (MER) over de Betuweroute geeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu geen aanleiding tot het nemen van extra maatregelen tegen geluidsoverlast. (Lees hier meer over deze evalutie in Geluidnieuws)

piekgeluiden

De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam heeft eerder een brief gestuurd aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu. In de brief wordt de Kamercommissie gevraagd aandacht te hebben voor de inwoners van Hardinxveld-Giessendam die overlast ervaren van piekgeluiden, afkomstig van de goederentreinen over de Betuweroute.

Bij brief van 20 december 2013 informeert de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu het college van burgemeester en wethouders over de resultaten van de MER-evaluatie Betuweroute voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Conclusie van de MER-evaluatie is dat de daadwerkelijke milieueffecten als gevolg van de aanleg en/of gebruik van de Betuweroute binnen de vastgestelde waarden blijven. Voor wat betreft geluid is de conclusie dat de vastgestelde waarden voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam op dit moment niet worden overschreden.

maatregelen nodig als materieel niet stiller wordt

Wel laten de berekeningen in Hardinxveld-Giessendam zien dat wanneer met het huidige materieel de capaciteit van de Betuweroute ten volle zal worden benut, die waarden wel worden overschreden. De voorziene overschrijding impliceert dat, indien het materiaal niet stiller wordt, er op termijn maatregelen moeten worden genomen. De staatssecretaris verwacht echter dat het huidige materieel langzaam maar zeker stiller zal worden.

naleving

Of er in de toekomst maatregelen noodzakelijk zijn zal vanaf 2014 jaarlijks moeten blijken uit de nalevingsrapportages van ProRail in het kader van de nieuwe geluidwetgeving waarin geluidproductieplafonds zijn opgenomen. De gemeente zal de ontwikkelingen omtrent de Betuweroute blijven volgen.

Bron: hardinxveld-giessendam