Geluid RandstadRail Zoetermeer lijkt boven de norm

Zoetermeer, 29 januari 2014

De gemeente Zoetermeer heeft de tussentijdse resultaten ontvangen van een aantal onderzoeken naar de geluidshinder van de RandstadRail in de wijk Oosterheem. De eerste metingen geven een sterke aanwijzing dat de geluidsnorm ter hoogte van het viaduct wordt overschreden.

De gemeente is hierover in gesprek met het Stadsgewest Haaglanden, eigenaar van RandstadRail. Aan de hand van de onderzoeken bepalen zij gezamenlijk de werkelijke geluidsbelasting. Ook stellen zij samen vast welke maatregelen genomen kunnen worden om de geluidsbelasting terug te dringen.

Eerdere berekeningen lieten een gunstiger beeld zien. Dit komt omdat het hier gaat om een bijzondere situatie. Het lange viaduct waarop de RandstadRail rijdt, maakt het ingewikkeld om goede berekeningen van het geluid te kunnen maken. De onderzoeken die gedaan zijn bestaan uit geluidsmetingen, die Haaglanden uitvoert op meerdere plekken bij het traject van de RandstadRail. Waaronder ook metingen in Oosterheem. Daarnaast heeft de gemeente onderzoek gedaan naar effectieve en fysieke maatregelen om het geluid te beperken.

Beheer en onderhoud

In Oosterheem ervaren bewoners geluidshinder van de trams van de RandstadRail nabij het viaduct. De gemeente startte daarom samen met Haaglanden een intensief monitor traject. Dit traject heeft als doel om te beslissen welke maatregelen mogelijk zijn op het gebied van beheer en onderhoud van rails en voertuigen om zo de geluidshinder te kunnen beperken.

Bron: Gemeente Zoetermeer