Tropische verrassing tegen spoorherrie

ProRail, 2 juli 2014

Goudgele stranden, azuurblauwe zee en een hangmat. Daar passen kokosnoten zeker bij. Maar kokosnoten als geluidswering? Je zou het niet denken maar in Diemen heeft ProRail, samen met de gemeente, geluidswallen geplaatst met deze tropische verrassing. Kokosnoten helpen daar tegen het geluid van voorbijrijdende treinen. Kokos lijkt prima te werken om een geluidswal van te maken. Ook andere gemeenten zijn geďnteresseerd in de toepassing ervan.

Effectief

Gisteren was de officiële ‘opening’ van een kokos-geluidswal bij het treinstation in Diemen. Een wal van kokos lijkt effectief; sneller aan te leggen dan een ‘normale’ wal, absorbeert goed het geluid en het is een gemakkelijke voedingsbodem voor planten die dan weer op de wal kunnen groeien.

Onderzoek

ProRail is al langer aan het onderzoeken welke nieuwe materialen toegepast kunnen worden om geluidswallen te vernieuwen en te verbeteren. Zo richt het onderzoek zich ondermeer op aluminium, steen, glas of houtvezelbeton. Daarbij is ook gekeken of het materiaal niet vandalisme-gevoelig is, ondermeer voor het spuiten van graffity.

Omwonenden

ProRail en de gemeente wilden ook de omgeving betrekken bij de plaatsing van de kokoswand. Bewoners moeten er tenslotte naar kijken en minder geluid horen. In Diemen konden bewoners in 2012 bij een inspraakmoment al een keuze maken voor de bijzondere wal. Ook vanuit andere gemeenten is nu interesse gekomen voor de ‘groene’ wand.

Bron: ProRail