Rheden en Renkum steunen initiatief 'IJssellijn geen goederenlijn'

Gemeente Renkum, 19 april 2013
Gemeenten Rheden, 2 april 2013

De gemeente Rheden omarmt het burgerinitiatief ‘IJssellijn geen goederenlijn’ van Stichting Spoorhinder en roepen inwoners op dit initiatief te steunen door zich aan te melden bij www.stichtingspoorhinder.nl/burgerinitiatief. Ook de gemeente Renkum, zelf niet gelegen langs de IJssellijn, maar wel deels langs de lijn tussen de Betuweroute en de IJssellijn, heeft de bewoners opgeroepen het initiatief te steunen.

Omwonenden van de IJssellijn, gemeentes en de Provincie Gelderland maken zich al lange tijd ernstig zorgen over de zware goederentreinen die dag en nacht door de Gelderse dorpen rijden. De treinen vervoeren goederen die uit de Rotterdamse haven komen. Het is de bedoeling dat de capaciteit over het spoor de komende jaren wordt verdubbeld, wat voor nog meer overlast zorgt.

Komst extra goederentreinen veel negatieve gevolgen

Gemeenten en de Provincie Gelderland vragen al geruime tijd aandacht in de Tweede Kamer voor de gevolgen van het zogeheten Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). De gemeente Renkum heeft zich nu hierbij aangesloten. In een brief tijdens de formatie van het nieuwe kabinet heeft de gemeente de Tweede Kamer opgeroepen een einde te maken aan de plannen van het goederenvervoer.

De komst van extra goederentreinen leidt volgens vele deskundigen tot

  • een ernstige toename van geluid- en trillinghinder
  • een verslechtering van de externe veiligheid
  • langere sluitingstijden van de 36 spoorwegovergangen in onze gemeente, waardoor extra wachttijden voor inwoners en bedrijven
  • langere aanrij tijden van de ambulancedienst, brandweer en politie
  • een bedreiging voor de lokale en regionale economie (minder bedrijvigheid en minder toerisme).

Bezuiniging op Programma Hoogfrequent Spoor

Intussen is bekend geworden dat het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) 300 miljoen euro moet bezuinigen. Er is nu sprake van 20% minder treinen dan gepland. Deze reductie leidt echter niet tot de oplossing van de problemen. Gedeputeerde Bieze heeft bezwaar gemaakt tegen de geplande bezuinigingen. Zij vindt dat de Milieu Effect Rapportage (MER) over de varianten van de oplossingen eerst moet worden afgewacht, voordat concrete maatregelen wegens bezuinigingen geschrapt worden.

Gemeente roept op tot massale steun aan burgerinitiatief

Met het burgerinitiatief ‘IJssellijn geen goederenlijn’ wil de Stichting Spoorhinder dat de besluitvorming meer kwaliteit krijgt, transparant en efficiënt plaatsheeft en maatschappelijk aanvaardbaar is. Ook wil de stichting een halt roepen aan de vooringenomen, spoorse benadering van het ministerie. Interessante alternatieven voor het goederenvervoer, zoals vervoer over het water, zijn nauwelijks serieus genomen en verdienen beter onderzoek. De gemeente Renkum steunt de Stichting Spoorhinder van harte en roept inwoners en ondernemers van de gemeente op om zich massaal te scharen achter het burgerinitiatief ‘IJssellijn geen goederenlijn’.

Bronnen: Gemeente Renkum, Gemeente Rheden