Resultaten proef afvangen fijn stof met geluidsscherm

Gemeente Ouder-Amstel, 19 februari 2013
BAM, augustus 2012

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft er in 2012 langs de rijksweg A10, ter hoogte van Duivendrecht (Kloostersingel), een proef plaatsgevonden met verschillende typen geluidsschermen om stofdeeltjes af te vangen. Er zijn diverse bekledingsmaterialen (buitenzijde scherm) en filtertechnieken (binnenzijde scherm) getest gedurende een periode van negen maanden. Bij de proef zijn ook systemen gecombineerd.

Het CleanScreen betstaatuit de volgende componenten:

  1. Voorzetwand van lavastenen of aluminium profielen. Lavastenen dragen bij aan de afvangst van grotere fijnstof fracties. Aluminium profielen kunnen de luchtstroming positief beinvloeden postief.
  2. Een Hig Airflow filter. Dit zorgt voor de afvang van fijnstofdeeltjes met een grootte vanaf 0,3 um.
  3. Filtrete doeken: ook dit vangt fijnstofdeeltjes afm, met een grootte vanaf 0,5 um.
  4. het FDRS.

In het scherm is eveneens een innovatieve techniek getestom met behulp van een elektrische lading stofdeeltjes aan te trekken. Het zogenaamde FDRS (Fine Dust Reduction System) oftewel het fijnstof-reductiesysteem. De kern van het FDRS bestaat uit een aantal fijne metalen draden waarmee door middel van statische elektriciteit een elektrisch veld wordt opgewekt. De fijnstofdeeltjes staal neer onder invloed van het elektrische veld, op elementen die geaard zijn. In de gebruikte configuratie wordt verwacht dat de depositie van de fijnstofdeeljtes plaatvindt op het HAF filter, de filtrete doeken, de wanden van het scherm en de voorzetwand.

Met deze proef is veel ervaring opgedaan; niet alleen met materialen en technieken maar ook met invloeden van buitenaf zoals de luchtdrukverplaatsing door het (vracht)verkeer waardoor bijzondere wervelingen in het scherm optraden.

Uit het rapport van BAM van 31 augustus 2012 blijkt dat met een geoptimaliseerd CleanScreen scherm van 4 meter hoog voorzien van FDRS een reductie van de PM10 fijn stof concentratie van 31-33% te bereiken is (effect op de verkeersbijdrage) en een netto effect op de jaargemiddelde concentratie van 4-6 %, afhankelijk van de afstand tot het scherm. De meetafstand bedroeg 10 m en 70 meter.  De grootste reducties worden behaald bij lage windsnelheden en een windrichting van 30 graden ten opzichte van het scherm.

De proef laat zien dat een reductie haalbaar is maar ook dat de systemen nog verder geoptimaliseerd moeten worden.

De gemeente zal bij Rijkswaterstaat aandringen op het verder (laten) ontwikkelen van de technieken en het daadwerkelijk gaan gebruiken ervan bij de plaatsing van nieuwe geluidsschermen.

Bron: Gemeente Ouder-Amstel