Ruime aandacht voor geluid in evenementenbeleid Delft

Gemeente Delft, 11 december 2012

Het college van B&W van Delft wil meer evenementen die de kernwaarden van Delft versterken; technologie, creativiteit, innovatie en historie. Ook moet de focus meer liggen op evenementen in de binnenstad, zodat de economie er het meest van kan profiteren. Speciale aandacht geeft het college aan het meten van geluid bij evenementen.

Dit zijn in het oog springende keuzes die het college maakt op basis van een uitgevoerde evaluatie van het Delftse evenementenbeleid. Evenementen zijn goed voor de stad. Ze zorgen voor een levendige en aantrekkelijke stad en zijn van groot belang voor de lokale economie en voor de positionering van de stad. De economische situatie dwingt wel tot het maken van keuzes. Vandaar dat organisatoren in het vervolg niet meer dan 25% subsidie kunnen krijgen en dat de gemeente het belangrijk vindt dat evenementen een impuls geven aan het profiel Delft Creating History en aan de binnenstad. Ook ziet het college kansen in clustering van gelijksoortige en elkaar aanvullende evenementen en meer samenwerking tussen partijen. Delft blijft geïnteresseerd in de ontwikkeling van nieuwe evenementen die mogelijk kunnen uitgroeien tot toonaangevende evenementen.

Spreiding van evenementen

Omdat evenementen worden gehouden op een plek waar ook wordt gewoond, gewerkt of gerecreëerd, wil het college een goede balans bereiken tussen deze verschillende belangen. De gemeente verwacht dat een meer evenwichtige spreiding van evenementen over de verschillende locaties in de binnenstad zal leiden tot afname van de overlast.

Geluidmeetposten

Ook gaat de gemeente de geluidsproblematiek op een nieuwe manier aanpakken. Bekend is dat regelmatig discussie ontstaat over het geluid bij evenementen, met name in de binnenstad. Die discussie is lastig omdat geluid heel verschillend wordt ervaren. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om te weten ‘waar we over praten’, dus wat de geluidsbelasting precies is. Om die reden schaft de gemeente een geluidsmeetsysteem aan dat permanent de geluidsbelasting meet. Het systeem bestaat uit kleine geluidsmeters met een zonnecollector. Ze komen onder meer op de Beestenmarkt, het Doelenplein en de Markt. De afgesproken geluidsnormen worden met het nieuwe systeem automatisch bewaakt en overschrijdingen worden helder gesignaleerd.

In 2013 zullen verschillende bewoners, ondernemers en organisatoren met de gemeente ervaring gaan opdoen met het nieuwe systeem. Hierbij komt de nadruk te liggen op de bijdrage die alle betrokkenen kunnen leveren om met de informatie die het systeem levert de geluidsbelasting in de binnenstad inzichtelijk en beheersbaar te maken. Zo is het systeem een middel om geluidsproblematiek samen op te lossen. Het systeem is al beproefd in andere steden.

Bron: Gemeente Delft

home...