Rijksweg A3 geluidsverstorend over een gebied van ruim 12.000 voetbalvelden

DGMR, 18 november 2010

De voorstellen die recent zijn gedaan om het reeds in de zestiger jaren geplande tracé van rijksweg A3 door het Groene Hart alsnog te realiseren, heeft een flinke impact op de stilte in het Groene Hart van Nederland. Om het geplande tracé te realiseren, dient over een lengte van circa 30 km een nieuwe rijksweg aangelegd te worden. Directe effecten op de luchtkwaliteit beperken zich tot circa 300 tot 500 m van de weg, maar de hinderlijke effecten van geluid vinden plaats over veel grotere afstanden.

 

Bij meewind zal de verkeersweg over afstanden van vele honderden meters, tot meer dan een kilometer goed hoorbaar zijn. In bijgaande kaart (de geluidscontouren rond snelweg A3 in Lden) is aangegeven welk gebied geluidsbelast wordt. Opgeteld bestrijkt het gebied boven de wettelijke grenswaarde een oppervlakte van maar liefst 4.502 ha ongeveer 9.000 voetbalvelden en het gebied waar de weg hoorbaar zal zijn (circa 50 dB(A) met meewind) 6.066 ha. Dit laatste komt overeen met maar liefst 12.133 voetbalvelden.

Uiteraard is het mogelijk dit geluidsbelaste gebied te verkleinen door maatregelen toe te passen zoals tweelaags zoab, geluidsschermen en een optimale geďntegreerde inpassing van de weg in de omgeving. Helaas zullen elektrische voertuigen geen soelaas bieden; het band-wegdekgeluid, ofwel het geluid van een rollende band over een ruw oppervlak, is immers de belangrijkste geluidsbron.

Bron: DGMR

home...