Gemeente doet handhavingsverzoek voor geluid HSL aan VROM

Gemeente Lansingerland, 21 december 2009

Vertegenwoordigers van de colleges van B&W van de gemeenten Lansingerland en Kaag en Braassem zijn door bureau Sight Ruimte en milieu geïnformeerd over hun onderzoeksresultaten. Sight heeft onderzoek gedaan naar de belangrijkste feiten en omstandigheden rond het geluid van de HSL-Zuid.

Op grond van hun bevindingen is Sight tot de conclusie gekomen dat de geluidsnormen die gelden op basis van de Wet Geluidhinder voor de HSL-Zuid worden overschreden. De beide gemeenten hebben een handhavingsverzoek naar de Minister van VROM gezonden. Daarin vragen zij de Minister om binnen een redelijke termijn (twee weken) handhavend op te treden. Daarnaast dienen de burgemeesters van Lansingerland en Kaag en Braassem een dringend verzoek in om op zo kort mogelijke termijn een bestuurlijk overleg te hebben met de Minister van VROM.

De beide gemeenten hebben inmiddels de Stichting Stop Geluidshinder HSL (Lansingerland) en Stichting Geen Gehoor (Kaag en Braassem) geïnformeerd over de stappen die zijn ondernomen richting het Ministerie van VROM.

Thalys

Ook de Thalys-trein zorgt voor veel geluidsoverlast in Lansingerland. Dat zeggen de omwonenden van de spoorlijn. Deze trein rijdt inmiddels ook op het nieuwe HSL-spoor. Er was gezegd dat de trein stiller zou zijn dan de oude treinstellen die sinds september op het HSL-spoor rijden. Maar volgens de omwonenden is dat zeker niet het geval.

reactie VROM

Het ministerie van VROM ziet, volgens een artikel in Cobouw, "geen enkele reden" tot maatregelen tegen de geluidsoverlast langs de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Een woordvoerder van minister Cramer reageerde daarmee op een verzoek van de gemeenten Lansingerland en Kaag en Braassem om op te treden tegen het lawaai van de HSL-treinen. Inwoners van de twee gemeenten klagen over het geluid van de HSL. Nieuw onderzoek door het bureau Sight zou uitwijzen dat de geluidsnormen toch worden overschreden. Dat zou in tegenstelling zijn tot wat minister Eurlings (verkeer) vorige maand zei in de Tweede Kamer op basis van TNO-onderzoek. 

De woordvoerder van minister Cramer bestrijdt dat sprake is van nieuw onderzoek. Sight heeft de geluidswetgeving op een rijtje gezet en een analyse gemaakt op basis van het TNO-onderzoek. De wet hoeft volgens Sight niet aangepast te worden, aldus de woordvoerder. Het TNO-onderzoek wees weliswaar uit dat de normen zouden worden overschreden, maar was volgens hem niet representatief. Er werd sinds september gereden met oude treinen. Daarom loopt er nader onderzoek door TNO op basis van de nieuwe dienstregeling die sinds december geldt en waarbij nieuwere treinen zijn ingezet. De resultaten daarvan worden in januari bekend.

Google
 

Bron: Gemeente Lansingerland, Cobouw, RTV Rijnmond

home...