Stiltegebieden provincie Utrecht blijken niet stil

Natuur en Milieufederatie Utrecht, 12 januari 2010

De provincie Utrecht heeft in de jaren '80 gebieden aangewezen als stiltegebieden. In die gebieden is het de bedoeling dat de stilte wordt beschermd. Maar echt stil is het nergens in de 14 utrechtse stiltegebieden. Het geluid waar de meeste hinder van wordt ondervinden, is afkomstig van motorcrossers. Op de tweede plaats staat het geluid van auto`s en vliegtuigen. Dat blijkt uit een een online enquête door Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). 211 respondenten deden daaraan mee.


Welk geluid stoort het meest, gescoord tussen 1 (meest storend) tot 10 (minst storend)

Utrecht heeft veertien stiltegebieden. Dit zijn: Achterbergse Hooilanden, Amerongse Berg, Beverweerd/Rijsenburg, Boswachterij Leersum, Eemland, Hei- en Boeicop Hoenkoop/Polsbroek, , Kockenen Teckop, Lage Vuursche, Loenderveensche Plas, Overlangbroek, Westbroek e.o Willeskop/Benschop Blokland Broek.


Stiltegebieden Utrecht (publicatie in Geluidnieuws, februari 2004)

De NMU wilde weten hoe het anno 2010 gesteld is met de beleving van het geluid in de stiltegebieden van de provincie. Een eerste deel van het onderzoek, online enquête, is afgerond.  Over een paar maanden volgt het tweede deel van het onderzoek, waarbij Utrechters zelf het veld in gaan om geluid te registreren.

Lage Vuursche scoort het meest rumoerig

Echt stil is het nergens in de veertien stiltegebieden. Boswachterij Leersum wordt als meest stil ervaren. Het meest rumoerig scoort de Lage Vuursche. Maar hoe meer mensen een gebied kennen, hoe groter ook het percentage dat aangeeft dat het gebied rumoerig is.

De stiltegebieden in de provincie Utrecht kunnen stiller, zo blijkt. Respondenten zien vooral een strenger optreden tegen lawaaimakers als oplossing. Ook het gemotoriseerde verkeer om het gebied heenleiden scoort hoog. Respondenten konden ook andere mogelijkheden aangeven. Genoemd werden onder meer: afschaffen motorcross terreinen naast natuurgebieden, alleen bestemmingsverkeer toelaten op bepaalde wegen, bekendheid vergroten en beleid maken op ontwikkeling van veel stillere motoren.

Bron: Natuur en Milieufederatie Utrecht, download hier het onderzoeksrapport.

home...