WHO geeft richtlijn voor geluid en slaapverstoring

Redactie, 18 oktober 2009

EÚn op de vijf Europeanen wordt volgens een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 's nachts regelmatig aan lawaai blootgesteld en kan daar ziek van worden. Ze lopen risico op slapeloosheid, hoge bloeddruk en hartinfarcten en zelfs een vroege dood.

Het actieplan Milieu en Gezondheid van de WHO voor Europa geeft ook aan dat kinderen tegen blootstelling aan schadelijk lawaai zouden moeten worden beschermd; zowel thuis als op school. 

Richtlijnen

In een 184 pagina's dik rapport zijn onderzoeksresultaten en richtlijnen opgenomen in relatie tot blootstelling aan nachtelijk lawaai. Op basis van wetenschappelijke bewijsmateriaal beveelt de WHO een drempel aan van een Lnight,buiten van 40 dB. De waarde van Lnight,buiten 55 dB wordt geadviseerd als tussentijds doel voor de landen waar de lagere liemiet niet op korte termijn kan worden bereikt.

Nadelige effecten van slaapverstoring

De slaap is een biologische noodzaak en gestoorde slaap wordt geassocieŰrd met een aantal ongunstige effecten op gezondheid.

  • Er is voldoende bewijsmateriaal voor biologische gevolgen van lawaai tijdens slaap: de verhoging van de hartslag, arousals, het slaapstadium verandert en men kan ontwaken

  • Er is voldoende bewijsmateriaal dat nachtelijke blootstelling aan lawaai zelf-gerapporteerde slaapstoring, verhoging van medicijngebruik, verhoging van lichaamsbewegingen en slapeloosheid veroorzaakt.

  • Terwijl noise-induced slaapstoring als gezondheidsprobleem op zichzelf wordt beschouwd, leidt het ook tot andere gevolgen voor gezondheid en welzijn.

  • Er is beperkt bewijsmateriaal slaapverstoring moeheid, ongevallen en verminderde prestaties veroorzaakt.

  • Er is beperkt bewijsmateriaal dat lawaai tijdens de nacht veranderingen van het hormoonniveau veroorzaakt, alsmede klinische cardiovasculaire ziekten, depressie en andere mentale ziekten veroorzaakt. Beklemtoont wordt dat een biologisch model met voldoende bewijsmateriaal bestaat voor de ketting van oorzaak en gevolg.

Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen in ploegendienst zijn extra gevoelige groepen.

Effecten

Hieronder de lijst van effecten met blootstellingsniveau waarvan de WHO aangeeft dat er voldoende bewijs is. Daarnaast heeft de WHO een lijst opgesteld met effecten waarvoor bewerkt bewijs bestaat.

 

Bron: Website WHO. U kunt het rapport hier downloaden.

home...