Eurlings: "Stelsel failliet" - "werking pervers"

Redactie, 18 oktober 2009

Enkele opmerkelijke citaten uit een toespraak van minister Eurlings ter gelegenheid van 90-jarig bestaan van het NLR en de KLM.

"Het failliet van het huidige stelsel werd vorige maand weer bewezen. De absurde situatie deed zich voor dat Schiphol het besluit moest nemen de Kaagbaan minder te gaan gebruiken, omdat enkele "geluidsemmertjes" (de zogeheten "handhavingspunten") ten zuiden van de Kaagbaan vol dreigden te raken. Het resultaat: een groter gebruik van de Aalsmeerbaan, waar meer mensen omheen wonen. Dus per saldo: meer overlast voor meer mensen".

"Die perverse werking van het stelsel, daar willen we vanaf. Het nieuwe stelsel moet een goede mix bevatten. Het moet ruimte bieden aan 510.000 vluchten, een gelijkwaardige bescherming aan de omgeving bieden en tegelijkertijd transparant, flexibel en uitlegbaar zijn. Dat is geen gemakkelijke klus, maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken", aldus de minister.

Redactie: En dat gaat over het stelsel waaraan jarenlang is gewerkt door ondere andere ... ja een van de jarigen. Professor Berkhout heeft in 2002 toch al gewaarschuwd dat het nieuwe stelsel zou kunnen leiden tot meer last voor omwonenden? Leest u dat nog eens na in een oud artikel op Geluidnieuws over het vertrek van Berkhout uit zijn commissie. Zie ook de column van Zeurpruim

Bron: via Nieuwsbank

home...