Veel klachten geluidsoverlast hogesnelheidslijn

Algemeen Dagblad, 23 juni 2009 

Blijkens een artikel in het AD van 23 juni zijn er 700 klachten geuit vanwege geluidsoverlast door de HSL. Op de lijn worden testritten uitgevoerd. 

,,Nog niet eerder hebben wij in zo korte tijd zoveel klachten ontvangen. Wij zijn enigszins verrast,’’ zegt woordvoerder Arjan Vlaswinkel van Prorail in het AD. De klachten volgen op de intensivering van het aantal testritten. ,,In aanloop naar de start van een commerciële dienstregeling rijden er momenteel twee treinen per uur.’’ Vanaf september zal er elke zes minuten een trein op het hsl-tracé passeren.

In de eigen voorschriften van ProRail staat dat iedere klacht met een persoonlijke brief wordt beantwoord. ,,Maar 700 is wel veel. We zullen eerst een inventarisatie maken naar de aard van de klachten om vervolgens contact op te nemen met de gemeente Kaag en Braassem. Daarna moeten we nadenken over aanpassingen aan het hsl-spoor’’, aldus de ProRail woordvoerder in het AD.

Roelofarendsveen maakt deel uit van de gemeente Kaag en Braassem ten noorden van Alphen. Hier begint dan wel eindigt de hsl-tunnel onder het Groene Hart. Het plaatsen van geluidsschermen langs het spoor biedt volgens Vlaswinkel hier geen oplossing.

,,Eventueel moeten geluiddempers worden geplaatst. Dat zijn rubberen blokken. Die kunnen het aantal decibellen in sommige gevallen sterk terugbrengen.’’

Toch wil Prorail daar nog niet aan. Vlaswinkel stelt dat het te vroeg is voor actie. ,,De hsl is gebouwd conform het tracébesluit. Voor wat betreft geluid ligt alles daarin vast. Ook de gemeente Kaag en Braassem heeft zich eraan geconformeerd.’’

De gemeente is van plan een brief aan ProRail te sturen, waarin het college van B&W aandringt op een snelle oplossing voor de overlast.

Bron: AD

home...